Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фиорентина и Уест Хем определят победителя в Лигата на конференциите

Фенове на Уест Хем пият и пеят в пражка бирария.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Фиорентина и Уест Хем ще се изправят един срещу друг във финала на третия по сила европейски клубен турнир - Лигата на конференциите. Решаващият мач за трофея ще се играе тази вечер от 22:00 часа българско време на "Фортуна Арена" в Прага.

Лондонският клуб не е печели трофей от 1980 година, когато триумфира в Купата на Англия. "Чуковете" вече са вкусвали европейски успех, но през далечната 1965 година, когато печелят Купата на носителите на купи на "Уембли". Очаква се около 20 хиляди фенове на тима да пътуват за столицата на Чехия, въпреки че капацитетът на стадиона е едва 19 370 зрители, а лондончани получиха само 4890 билета. Ако Уест Хем победи Фиорентина, тимът ще играе в евротурнирите за трета поредна година, като ще участва в Лига Европа през следващия сезон.

Тимът на Фиорентина също е печелил Купата на носителите на купи - през 1960. Последният важен трофей на "виолетовите" е от 2001 година, когато те печелят Купата на Италия. "Това е първият ми сезон в Европа и да достигна финал ми носи голямо удовлетворение", сподели треньорът на Фиорентина Винченцо Италиано. "Сега трябва да довършим мисията", допълни той.

"Не знам дали ще ми издигнат статуя, ако спечелим, но играчите имат добра възможност да бъдат запомнени от всички в този клуб. Чувството е специално", каза мениджърът на Уест Хем Дейвид Мойс.

Това ще бъде вторият финал в Лигата на конференциите. Миналата година Рома победи Фейенорд с 1:0 в Тирана в дебютното издание на турнира.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна