Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на промишленото производство в Германия през април

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното и промишленото производство в Германия отбелязаха слаби повишения през април благодарение на строителството и силно представяне на фармацевтичната сфера, показват данните немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, нарасна през април с 0,3% спрямо март, когато обаче се сви с цели 2,1%, докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-добър отскок с 0,6 на сто.

Растежът се дължеше на възстановяването в строителството (повишение с 2% след спад 2,9% през март) и увеличенията от производството на основни фармацевтични продукти и фармацевтични препарати (скок с 6,4%), както и на промишлено произведените потребителски стоки (с 1,5%).

Производството на моторни превозни средства и на части за тях обаче се понижи през април с 0,8%, на капиталови стоки - с 0,3%, докато енергийното производство се сви с 1,5 на сто.

Изключвайки енергията и строителството, промишленото производство нарасна през април с 0,1%.

Спрямо година по-рано индустриалното производство през април се повиши с 1,6% след растеж с 2,3% през март.

Въпреки увеличението на производството през април, слабостта на новите поръчки обрисува мрачна картина за индустрията през следващите месеци.

Вчера Destatis отчете изненадващо понижение на промишлените поръчки с 0,4% през април.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени