Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаас Нот, ЕЦБ: Ще са необходими по-нататъшни повишения на лихвите

Изабел Шнабел очаква да отнеме повече вреди, за да се отразят лихвените повишения на икономиката

Европейска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и президент на Нидерландската централна банка (De Nederlandsche Bank) Клаас Нот отбеляза в сряда, че все още има необходимост от повече повишения на лихвените проценти.

На изслушване в нидерландския парламент Нот посочи, че подобни ходове може да са необходими, тъй като инфлацията може да остане "твърде висока" за доста време. "С оглед на това не съм убеден, че настоящото ниво на затягане (на повишаване) на лихвите е достатъчно", каза той.

Коментирайки ситуацията на финансовите пазари, Нот отбеляза, че те са "изключително оптимистични и очакват инфлацията да спадне толкова бързо, колкото се повиши. За следващата година финансовите пазари дори включват като възможност понижения на лихвите".

"Точно в такава ситуация, по-дълъг от очаквания период на парично затягане за ограничаване на инфлацията ще увеличи риска от подновяване на стреса на финансовите пазари", добави той.

По-рано в сряда членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел отбеляза, че повишаването на лихвите от Европейската централна банка може да отнеме повече време от обикновено, за да се отрази на реалната икономика и че въздействието може да бъде по-слабо от обикновено.

ЕЦБ повиши основните си лихвени ставки с общо 375 базисни пункта през последните 12 месеца с надеждата да укроти инфлацията, като инвеститорите очакват още две увеличения с по 25 базисни пункта през юни и юли, тъй като все още може да отнеме години, преди растежът на потребителските цени да се върне към целевото ниво от 2 на сто.

"Като се има предвид настоящият недостиг на работна ръка, може да се очаква трансмисията на паричната политика на ЕЦБ към реалната икономика да бъде по-слаба от обикновено", посочи тя в интервю за белгийския вестник De Tijd.

Шнабел добави, че заемите с фиксирани лихвени проценти също са станали по-разпространени, така че може да отнеме повече време от преди, за да се види въздействието на по-затегната парична и лихвена политика, тъй като условията по отношение на кредитите се променят в продължение на няколко години.

"Ако затягащата политика не беше достатъчно силна, инфлацията щеше да се затвърди и борбата с нея щеше да струва по-скъпо", добави тя.

Шнабел омаловажи неотдавнашния спад на базовата инфлация, твърдейки, че дори достигнат пик в индикатора "няма да бъде достатъчен, за да се обяви победа", тъй като тя търси по-убедителни доказателства, че ценовият растеж ще спадне своевременно до 2%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени