Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google Cloud стартира консултантски услуги в помощ на клиентите да използват ИИ

Поделението за облачни изчисления на Google (Google Cloud) ще започне да предлага консултантски услуги, за да помогне на клиентите да използват генеративен изкуствен интелект (ИИ, AI), тъй като бизнесите в различни индустрии се стремят да се възползват от вълната на интерес към новата технология, предаде Блумбърг.

Google Cloud ще предостави на клиентите съвети и инструменти да използват AI за идентифициране на тенденции, обобщаване на информация, повишаване на автоматизацията и генериране на съдържание, съобщи в сряда технологичният гигант. Генеративен ИИ захранва чатботове като ChatGPT и производителя на изображения Dall-E, създавайки текст, изображения или видео, като отговаря на запитвания на потребители.

През последните месеци редица компании изразиха голямо вълнение относно потенциала на генеративния ИИ, но "винаги има тази динамика за това как да започнете", посочи Кари Тарп, вицепрезидент на Google Cloud.

Google на компанията майка Alphabet Inc. се опитва да използва уменията си в областта на изкуствения интелект, за да се открои на пазара на облачни изчисления, който се смята за един от най-добрите залози на компанията за растеж. Google следва на този пазар Amazon.com и Microsoft Corp., но поделението за облачни услуги отчете първото си печелившо тримесечие по-рано тази година. Тази седмица Google Cloud сподели нови клиенти, използвайки своите генеративни AI продукти, включително сайта за онлайн пътуване Priceline и Mayo Clinic.

Генеративният ИИ може да организират продажби на хардуер, софтуер, услуги и други инструменти до 2032 г. за 1,3 трлн. долара, написаха по-рано този месец анализатори на Bloomberg Intelligence.

Google Cloud също так стартира повече партньорства, за да задълбочи своите предложения в генеративния ИИ, включително сделка със стартиращата компания Typeface, който помага на фирмите да използват тази технология. Typeface включи моделите на ИИ на Google в своите предложения, а Google от своя страна включи Typeface в Google Workspace. Компаниите обаче не публикуваха финансови подробности за партньорството.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени