Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задимяването от мащабните пожари в Канада стигна до САЩ

Статуята на свободата в Ню Йорк е обгърната от червеникав дим заради пожарите в Канада, 7 юни 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Задимяване от големите горски пожари в Канада обхвана обширни територии от САЩ.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение за качеството на въздуха за почти цялото крайбрежие на Атлантическия океан.

Повече от 150 горски пожара продължават да бушуват в канадската провинция Квебек и от дима са засегнати райони в Съединените щати с население над 75 милиона души.

Тази седмица в  Ню Йорк беше  измерено най-лошото замърсяване на въздуха от всички големи градове в света.

Затворени са училища и държавни служби, а скоростта на движение е намалена  поради лоша видимост. Американските авиокомпании  отмениха  150 полета и са забавили близо 4 хиляди. Отложени бяха спортни събития в градовете, засегнати от дима като Ню Йорк и Филаделфия, затворени бяха и писти за конни надбягвания на Източното крайбрежие.

Според съобщение от Белия дом канадският премиер Джъстин Трюдо е разговарял с президента Джо Байдън във връзка с продължаващите  пожари. САЩ вече са разположили над 600 огнеборци и средства за гасене  в близост до границата.

Здравните служби в щатите от Вермонт до Южна Каролина и на запад до Охайо и Канзас предупредиха жителите, че престоят на открито може да причини здравословни проблеми заради количеството фини прахови частици в атмосферата.

"Изключително важно е американците със здравословни проблеми, да се вслушват в местните власти, за да защитят себе си и своите семейства", заяви президентът Джо Байдън в туитър.

Кадри показват Ню Йорк обхванат от плътен слой червеникав дим, а много от местните жители се оплакаха от проблеми с дишането. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул нарече ситуацията "извънредна", добавяйки, че индексът на замърсяване на въздуха на места е осем пъти над нормата.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна