Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария вероятно ще ратифицира членството на Швеция в НАТО преди 7 юли

Парламентът на Унгария
Снимка: Анастасия Бакалска

Унгария е готова да гласува дълго отлаганата кандидатура на Швеция за членство в НАТО до 7 юли, показва парламентарен документ, видян от AFP в четвъртък, само дни преди срещата на върха на отбранителния блок във Вилнюс.

Швеция и северният ѝ съсед Финландия сложиха край на десетилетията на военно необвързаност и кандидатстваха за присъединяване към водения от САЩ отбранителен блок в отговор на руската инвазия в Украйна. Турция и друга членка на НАТО Унгария бяха последните от 30-членния алианс, които ратифицираха членството на Финландия тази година.

Необходима е единодушна подкрепа за новите държави, за да осигурят гаранциите, предоставени от най-мощния отбранителен съюз в света, но Анкара и Будапеща все още не са ратифицирали влизането на Швеция. Западният отбранителен алианс ще се събере в столицата на Литва Вилнюс за двудневна среща на върха, която трябва да започне на 11 юли.

Гласуването на Унгария за присъединяването на Швеция е посочено в документ, озаглавен „План на сесията на Народното събрание юни-юли 2023 г.“, публикуван по-рано тази седмица на уебсайта на събранието, въпреки че не се споменава точна дата. Пролетната сесия на унгарския парламент ще приключи в петък, като гласуването за присъединяване не е включено в дневния ред. Следва обаче „извънредна лятна сесия“, която „се очаква да приключи на 7 юли“, съобщи пресцентърът на парламента на AFP в имейл.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна отхвърли преди дни нарастващия международен натиск върху Анкара да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО преди срещата на върха, отбелязва АФП.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна