Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 15 души са загинали при тежка катастрофа в Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камион с полуремарке и автобус, превозващ възрастни хора, се блъснаха в централната част на канадската провинция Манитоба, при което загинаха най-малко 15 души, а други 10 бяха ранени, съобщиха властите.

Канадската полиция съобщи в "Туитър", че служителите са реагирали на "сблъсък с масови жертви" в близост до град Карбъри, западно от Уинипег. На мястото на инцидента са пристигнали служители на първа помощ и други части на Кралската канадска конна полиция (RCMP).

"Това, което мога да потвърдя в момента, е, че автобус, в който са пътували около 25 души, се е сблъскал с полуремарке на кръстовището на Магистрала 1 и Магистрала 5", заяви пред репортери офицерът от RCMP Манитоба Роб Хил, като добави, че повечето от хората в микробуса са били възрастни хора, предаде АФП.

"Потвърдена е смъртта на 15 души", а други 10 са транспортирани в болница с различни наранявания, каза той.

Болниците в региона потвърдиха, че реагират на голям брой жертви и че всички заведения са в готовност.

Катастрофата е станала на Трансканадската магистрала северно от Карбъри.

"Новините от Карбъри, Манитоба, са невероятно трагични", заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо в официалния си "Туитър" и добави, че изпраща "най-дълбоки съболезнования" на хората, загубили близките си.

"Сърцето ми се къса, като чух новината за трагичния инцидент край Карбъри. Изказвам най-искрените си съболезнования на всички засегнати", написа в "Туитър" премиерът на Манитоба Хедър Стефансон.

Тя заяви, че знамената в сградата на законодателния орган на провинцията са спуснати на половина "от уважение към тези, които трагично загубихме".

Властите съобщиха, че магистралата е затворена и в двете посоки и помолиха шофьорите да избягват района.

"Имаше хора навсякъде, някои изглеждаха така, сякаш им се оказва медицинска помощ", каза пред телевизия Global News шофьорът на камион Джош Карсън, който е минал покрай мястото на инцидента.

"Със сигурност изглеждаше доста зле".

Катастрофата от четвъртък повтаря трагедията от 2018 г., когато 15 души загинаха при инцидент в съседната западна провинция Саскачеван, когато камион се сблъска с автобус, превозващ млади хокеисти.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна