Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
3 метода за ефективно отопление на дома

За да изберете правилния начин за осигуряване на топлината във вашия дом през зимния период, трябва да се запознаете с видовете отоплителни системи. Специалистите от Bulgarterm.bg споделят няколко ефективни метода за отопление.

Отопление на ток

Какво по-удобно от топлината, излъчвана от електрически уред? Лесни за поддържане, монтаж и управление. В зависимост от спецификата и начина на работа, устройствата са различни. Едни от предпочитаните са:

  климатик – поради енергоефективността си, е сред желаните методи за отопление на дома. Инсталиращ се на високо, с вътрешно тяло, което не заема голямо пространство и е подходящ вариант за малки помещения. Функционалността му се засилва от факта, че както може да отоплява през студените зимни дни, така и да охлажда при горещините през лятото. Само настройте желаната температура;

  термопомпа – инсталация, различаваща се по видовете на извличане на топлинна енергия, чрез черпене на енергия от атмосферния въздух, от подземните води и директно от земята. Подобно на климатика, термопомпата заслужава вашата инвестиция, защото служи за икономично охлаждане и затопляне;

  конвекторна печка – характерна с лесния монтаж и заемаща малко пространство. Конвекторната печка е известна като желано отоплително средство за дома. Както при всеки уред за затопляне, трябва да се пресметнат параметрите на желаното помещение, с което да се определят нужните мощности конвектора. По този начин няма да имате излишен разход на електроенергия.

За да сте сигурни в ефикасността и да не губите топлинна енергия, е препоръчително да вземете предвид мнението на професионалист в областта.

Отопление с печки на пелети

Метод за създаване на уют на дома и вилата, подходящ за големи помещения и площи. Начинът на действие е посредством котли, в които се изгарят пелети, преобразувани в топлинна енергия. Затоплянето на помещенията се извършва чрез инсталиране на система от тръби, свързани към радиатори или подова инсталация. От водната риза на печката, с помощта на помпа, се завърта гореща вода, която се прехвърля по тръбите в цялата инсталация, като накрая се връща в началото и се загрява наново. По този начин, цикълът се затваря и уютът в дома ви ще бъде сигурен. Поради начина на производство на пелетите, този вид топлообмен се смята за екологично ефективен.

Обърнете внимание и на избора за правилните и качествени консумативи, които да използвате.

Отопление на газ

Съвременен метод, който е удобен, икономичен и практичен. Той е най-предпочитан в промишлени, административни сгради, както и в домовете. Затоплянето се случва посредством газова инсталация, при която ключов елемент е котелът. Модерните инсталации не заемат много място и са надеждни и ефективни, с тих режим на работа. Отоплението се извършва чрез обработка на газа, което изисква свързване с газопреносната мрежа или наличие на резервоар с пропан-бутан.

Предпочитан метод за затопляне спрямо цената на газа, но недостъпен на много места, поради ниската домакинска газифицираност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна