Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдовската партия "Шор" обяви, че няма да се подчини на забраната

Илан Шор, лидер на молдовската партия "Шор"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдовската опозиционната партия "Шор" обяви, че няма да се подчини на решението да бъде забранена. Конституционният съд обяви проруската формация за противоконституционна.

Конституционният съд на Молдова забрани дейността на партия "Шор". Нейните депутати ще запазят мандатите си в парламента, но групата им ще бъде разформирована, а те ще действат като независими и няма да могат да се присъединяват към други фракции.

"Няма да се подчиним на решението и ще продължим дейността си, обяви председателят на  на партията Илан Шор в ефира на телевизия "Русия 24".

Според Шор формацията ще "намери формулата" и ще премине необходимите законови процедури за участие в местни, парламентарни и президентски избори.

През април апелативният съд в Кишинев потвърди присъдата Илан Шор на 15 години затвор по дело за измама за милиард долара, активите му ще бъдат конфискувани. 36-годишният политик окачестви решението като незаконно и заяви, че няма да се подчини.

Роденият в Израел Илан Шор е сред санкционираните от Вашингтон молдовски олигарси. Смята се, че координира действията си с Москва и организира протести, за да попречи на опитите на страната начело с президента Мая Санду да се присъедини към Европейския съюз. От години бившата съветска република с население от около два и половина милиона души е разделена между привърженици на евроинтеграцията и на сближаването с Москва. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна