Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК изключи Международната боксова асоциация

Спортът обаче ще остане в програмата за Игрите през 2028 г.

Бах (вляво) и Де Кепер по време на сесията на МОК.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният олимпийски комитет (МОК) изключи от структурите си Международната боксова асоциация (ИБА).

Решението бе гласувано с почти пълно единодушие на проведената в Мумбай 140-а сесия на МОК. В подкрепа на решението гласуваха 69 делегати, един бе против, а десет се въздържаха.

В началото на месеца Изпълнителното бюро на МОК даде препоръка ИБА да бъде извадена от структурите на МОК заради продължаващите проблеми с управлението на боксовата организация. Те датират от 2017 година, когато Международната боксова асоциация реши да отстрани от поста на президент Чин Куо У. Китаецът се ползваше с отлична репутация в Международния олимпийски комитет, на който бе дългогодишен член. През 2018 година ИБА избра за свой президент узбека Гафур Рахимов, който е свързван с трафик на хероин и организирана престъпност. През 2020 година Рахимов бе заменен от руския олигарх Умар Кремльов, като и двата избора предизвикаха сериозно неодобрение от страна на олимпийското движение.

Въпреки отстраняването на ИБА, мястото на бокса в програмата на Олимпийските игри на този етап не е застрашено, увериха от МОК. Белгиецът Кристоф де Кепер, който е член на Изпълнителното бюро на МОК, каза по време на сесията, че може да гарантира, че спортът ще остане в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година. Много е вероятно обаче отново МОК да се заеме с организацията на квалификации, както бе за Олимпийски игри в Токио 2020 и както е за предстоящите Игри в Париж 2024. По всяка вероятност основаната наскоро федерация Световен бокс (World Boxing), зад която застанаха САЩ, Великобритания, Нидерландия и Швейцария, ще се опита да заеме нишата, която се отваря след отстраняването на ИБА.

В същото време МОК призова Украйна да даде шанс на спортистите си да се класират на Париж 2024 и да участват на Летните игри, съобщава Ройтерс. Киев издаде през март заповед със забрана за участие в състезания, в които присъстват атлети от Русия и Беларус.

Президентът Томас Бах заяви, че МОК ще подкрепи всеки украински спортист, който иска да се класира за Париж.

"Искаме да осигурим условия за всички украински състезатели, които желаят да се включат в квалификациите за Париж 2024 и да участват на Олимпиадата. Ще ги подкрепяме в подготовката и участието им на всеки турнир, на който присъстват", заяви Бах.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна