Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сцена под Сините камъни" – за шеста поредна година в Сливен

За шеста поредна година в Сливен бе открит детско-юношеския театрален фестивал "Сцена под Сините камъни".

Общо 15 театрални ученически формации ще покажат актьорските си умения на сцената на читалище "Зора 1860". Те са от София, Банкя, Пазарджик, Стара Загора и Бургас. Фестивалът се провежда под патронажа на Общинския съвет в Сливен.

Пред БНР председателят на журито режисьорът и актьор Златко Гулеков коментира, че децата умело се превъплащават в ролите и това прави интересен театърът от деца за деца.


"Но децата са спонтанни. Едно дете, когато трябва да играе, то се превъплъщава естествено, защото неговият вътрешен импулс е да играе и да бъде в с вяра и наивност в ролята и образа, който има и да бъде с вяра и наивност в образа, който има", твърди той. 

Училищните театри не е задължително да се водят от професионални режисьори, макар да се усеща разликата, каза още Гулеков.

"Най се радваме, когато тази разлика се размива и понякога се оказва, че един учител е работил с децата така, че да си останат деца на сцената и да бъдат естествени, да бъдат себе си", уверен е режисьорът.

Оперният певец и член на журито Георгиос Филаделфефс коментира, че се наблюдава тенденция всяка постановка да има собствена авторска музика: "От три години вече слушаме наистина оригинална музика от композитор, които не са толкова известни. И това е много хубаво, че го приемат и децата и тази музика дава специално движение на сцената на действието".


А в неделя предстои награждаването на най-добре представилите се театрални състави. Входът за фестивала е свободен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна