Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на модерни и щадящи терапии при кожните заболявания

Доц. Весел Кантарджиев: Алопеция ареата - заболяване на изключванията

Началникът на Клиниката по дерматология на ВМА е гост в подкаста "Кожа и слънце" по темата за алопеция ареата

Доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА
Снимка: ВМА

В този епизод на тематичния подкаст „Кожа и слънце на БНР разказваме за кожното заболяване алопеция ареата.

В 80 на сто от случаите се открива причинителят за това състояние, споделят дерматолозите.

В 10 на сто причина може да е стресът, но най- често това са различни вируси, инфекции, чревни паразити, хормонален дисбаланс или болни зъби.

Заболяването обаче може да е автоимунно, но вече има модерна и щадяща терапия. Хваната навреме, болестта е напълно обратима, казват лекарите.

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

🦲Доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология на ВМА.

Клиника по дерматология на ВМА - доц. Кантарджиев
От разговора ще научите:

🦲Какви са безплатните прегледи от кампанията на ВМА за дерматологични проблеми

🦲Алопеция ареата - какво точно представлява

🦲Кои са причините за появата на алопеция ареата

🦲Колко са видовете алопеция ареата

🦲Как и бързо ли се се диагностицира състояниенто- алопеция ареата

🦲Кога се постига бързо излекуване

🦲Може ли да се стигне до безконтролна загуба на окосмение

🦲Кога състоянинето става необратимо

🦲Има ли съвременни методи за терапия при различните видове

🦲При дълго време нелекувана алопеция ареата, може ли да успешно след това да се приложи новата терапия

Клиника по дерматология на ВМА

"Алопеция ареата е кожно заболяване, кожно състояние, което е свързано с опадане на окосмението най-често на скалпа, но може и на други места. Появяват се окръглени петна без косми по главата на човек.

За пациените е важно да знаят, че това състояние в болшинството от случаите е напълно обратимо, понякога дори без лечение. За съжаление има и случаи, които се нуждаят от терапия.

Алопеция ареата се дължи най-често на фукална инфекция към вирус или бактерия. Като цяло това е заболяване на изключванията", поясни за БНР доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.

По думите му всяка една бактерия от заобикалящата ни среда, всеки един вирус в някакъв момент - при хроничен синузит, при инфекция или проблеми със зъбите, може да накара организмът да реагира бурно с появата на едно кръгло петно, в което липсва окосмение.


"В повечето случаи, когато се излекува хроничното състояние, алопецията изчезва също. В 80 на сто от случаите се открива причинителят.

Най-честите причинители са вируси, различни инфекции,чревни паразити, хормонален дисбаланс, стоматологичен проблем, като има и група алопеции, които са автоимунни или част от автоимунни заболявания. Тогава и диагностичния, и терапевтичния подход е по-различен. При по-малък процент от случаите има необратима загуба на окосмяване, затова и избархме това заболяване също да бъде част от безплатните прегледи във ВМА.

Като цяло за това заболяване няма унифицирана терапия.

pixabay.com/bg

Добрата новина е, че последните две години имаме все по-нови и нови медикаменти. Дори при пет години нелекувано заболяването, при започване на адекватна терапия, може да се постигне коренно различен резултат", категоричен е доц. Кантарджиев.

Дерматолози от Военномедицинска академия проведоха поредна кампания за безплатни дерматологични прегледи. Консултациите са за пациенти с алопеция ареата, за пациенти с атопичен дерматит, а на 4 юли от 09.00 до 12.00 ч. – за пациенти с гноен хидраденит.

Клиника по дерматология на ВМА

Доц. Весел Кантарджиев завършва "Медицина" в Медицинския университет в София през 2004 г., с призната специалност "Дерматология и венерология". От 2018 г. придобива образователна и научна степен "доктор по медицина", а от 2020 г. - и академичната длъжност „доцент“.Започва работа в Клиниката по дерматология буквално от "студентската скамейка", като между 2004 и 2006 г. е доброволец. След това е назначен за oрдинатор към Отделението по дерматохирургия. През 2014 г. става негов началник, а година по-късно оглавява Отделението по кожни и венерически болести. Доц. Кантарджиев има няколко обучения в чужбина. Първото е през 2009 г., във Виена, Австрия при проф. Ервин Чахлер. През 2013 г. овладява тънкостите на дерматохирургията в Мюнхен, Германия, при проф. Маркус Браун-Фалко. В периода 2011-2014 г. доц. Кантарджиев е модератор на различни курсове в рамките на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина в София. Ръководи обученията по криохирургия четири поредни години (от 2011 до 2013 г.). През 2013 г. е модератор на курса по хирургия на нокти, заедно с проф. Екарт Ханеке. А година по-късно - и този по дерматохирургия, съвместно с д-р Северин Льойтли. 


Доц. Кантарджиев е експерт-консултант на Здравната каса за лечението на псориазис. Председател е на комисията за отпускане на скъпоструващи медикаменти за терапията на това заболяване към НЗОК. Хоноруван преподавател е в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има публикации в български и чуждестранни научни издания, както и участия на международни форуми и конференции в страната. Доц. Кантарджиев е член на Етичната комисия към Столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), както и на Етичната комисия на ВМА. Част е от Онкокомитета на Академията. Владее английски и немски език.


В следващия епизод на "Кожа и слънце" очаквайте още полезна информация и за други кожни заболявания.


Очаквам вашите коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна