Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Литва: Царят е гол, НАТО трябва да укрепи източния си фланг

Президентът на Литва Гитанас Науседа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Литва предупреди, че ако Беларус приюти шефа на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, НАТО ще трябва да укрепи източния си фланг, предава АФП.

Държавният глава, чиято балтийска страна граничи както с Беларус, така и с Русия и ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО следващия месец, говори след заседание на Държавния съвет за сигурност, на което беше обсъден прекратеният бунт на "Вагнер" срещу Кремъл.

След като Пригожин отмени настъплението на войските си в събота, Москва заяви, че началникът на "Вагнер" ще напусне Русия и ще замине за Беларус и няма да му бъдат повдигнати обвинения.

"Ако Пригожин или част от групата на "Вагнер" се окаже в Беларус с неясни планове и неясни намерения, това ще означава само, че трябва да засилим още повече сигурността на източните ни граници", заяви пред репортери президентът на Литва Гитанас Науседа.

"Тук не говоря само за Литва, а без съмнение за целия НАТО", каза той.

Науседа добави, че Литва ще отдели повече разузнавателни средства за оценка на "политическите аспекти и аспектите на сигурността на Беларус".

Литва ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО следващия месец и Науседа заяви, че общият план за сигурност за срещата не изисква промени след събитията в Русия.

Той заяви, че вярва, че руският президент Владимир Путин може да бъде изправен пред още по-големи предизвикателства в бъдеще, като добави:

"Царят е гол."

Бунтът на "Вагнер" отбеляза най-голямото предизвикателство пред дългогодишното управление на Путин и най-сериозната криза в сигурността на Русия, откакто той дойде на власт през 1999 г., отбелязва АФП.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна