Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният преход на училището в Бобов дол: От въглища към ВЕИ

Едно 70-годишно българско училище в битка за бъдещето си.

Във времената на комунизма Бобов Дол процъфтява – открит рудник, подземни въглищни мини, които освен работа за хиляди и приходи за социалистическа България, ТЕЦ-ът бълва кълба дим, бълва замърсяване. И макар под пелени от пепел, градчето процъфтява, училището се разширява и близо 600 деца от региона учат минното дело.

Комунизмът си отива, настъпва демокрацията, а с нея и новите реалности – някогашният техникум започва да търси своето място. В годините назад печели десетки проекти по МОН, реновира класните стаи, оборудва ги с нови лаборатории, трансформира програмите си за обучение.

Възпитаници на гимназията печелят олимпиади и състезания, а техни съвместни проекти с Greenpeace и WWF грабват награди в Европа, които освен престиж, носят и финансиране, за да може децата да учат в среда, която ги доближава до техните връстници на запад.

От новата учебна година училището успява да защити пред МОН нова паралелка – Възобновяеми енергийни източници, която да въведе младите в тази професия на бъдещето, защото технологии като слънчеви панели, колектори и термопомпи ще ги направят конкурентни на пазара на труда.

Апостол Дянков, ръководител програма "Климат и енергия" в WWF България, ще ни разведе из училището, ще ни срещне със старши учителя Мария Христова, с възпитаника й Деян Ангелов и с директорката на гимназията Татяна Костадинова, за да потърси и открие паралелите между миналото и настоящето, но и да погледне далеч в бъдещето.


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени