Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър спира субсидиите заради високите енергийни цени, остават само за най-уяззвимите

Снимка: Pixabay

В Кипър досега са изразходвани около 440 млн. евро за мерки за смекчаване на финансовото въздействие върху потребителите от високите енергийни цени, съобщиха от правителството. В същото време продължава силното обществено недоволство, след като от събота (1 юли) бяха прекратени двете най-значими мерки – субсидирането на горивата и електроенергията.

Въз основа на данните за финансите и икономиката правителството реши да продължи мярката за субсидиране на сметките за електроенергия само за целеви категории потребители, които имат най-голяма нужда, каза днес президентът на Кипър Никос Христодулидис.

Той заяви, че „напълно разбира недоволството, което съществува и което е резонно“ и увери, че правителството ще извършва постоянна оценка на ситуацията.

Христодулидис подчерта, че „първа грижа“ на кабинета е „как да отговори на очакванията на гражданите, особено в тези тежки условия“. 

Отмяната на субсидията за горивата и електроенергията е „много трудно“ решение, но продължаването ѝ би натоварило сериозно бюджета, заяви енергийният министър Георгиос Папанастасиу.

До края на септември за енергийното подпомагане на уязвимите домакинства ще са необходими 2,5 млн. евро, докато субсидията за всички потребители през май и юни е струвала общо 21 млн. евро, посочиха от финансовото министерство. Фискалните разходи за намаления акциз върху горивата от миналия март до края на юни тази година възлизат на 97 млн. евро.

Опозиционните партии продължават да настояват мярката за субсидиране на сметките за електроенергия да се прилага до края на септември за всички домакинства и бизнеса,а не само за уязвимите групи, тъй като самото потребление на ток ще се повиши значително през летните месеци заради използването на климатици.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна