Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 1% след решението на Рияд и Москва да намалят добивите и износа през август

Петролните фючърси поскъпват с близо 1% през първата половина на търговията във вторник, след като водещите световни производители Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще запазят намалените си добиви и през август в опит да се постигне баланс на пазара на черното злато.

Вчера Саудитска Арабия заяви, че нейното доброволно намаляване на петролното производство с 1 млн. барела на ден през юли ще бъде в сила и през август. В същото време руският вицепремиер Александър Новак посочи, че неговата страна ще намали петролния си износ с 500 хил. барела на ден през следващия месец.

Това представлява намаление с около 1,5% от световните петролни доставки и би довело до общи съкращения на петролните добиви във формата "ОПЕК +" с 5,16 млн. барела на ден в опит да се повишат цените.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент нарастват с 1,08% към 75,45 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,95% към 70,45 долара за барел.

След новината от вчера за допълнително съкращаване на производството от страна на Риад през август с 1 млн. барела на ден и за ограничаване на руския износ с 500 хил. барела на ден, фючърсите на петрол Брент поскъпна за кратко до 76,60 долара за барел, а на американския суров петрол - до 71,77 долара.

Вчерашното рязко поскъпване на петрола обаче се ограничи от оповестена серия негативни данни за промишлената активност във водещите световни икономики, които потвърждават за наличието на слабо търсене. Производствената активност в САЩ през юни спадна до близо 3-годишно дъно, като по-голямо свиване от очакваното отчете и промишлената дейност в еврозоната и в Китай.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна