Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" и БСП против продажбата на оборудване за АЕЦ "Белене" на Украйна

Георги Свиленски
Снимка: БТА

Депутатите от "Възраждане", подкрепени от БСП, настояват насроченото извънредно заседание на Комисията по енергетика да не се състои. Една от точките в дневния ред е продажбата на руските реактори за АЕЦ "Белене" за Украйна.

Депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова обясни защо Комисията не трябва да заседава:

"Кое точно е спешно на тази комисия, при положение, че вчера е внесен този проект на решение. Няма нито едно становище по него. Припомням, че България се намира без енергийна стратегия от 2020-та година".

Георги Свиленски от БСП отчете, че парламентът ще направи поредния абсурд.

"Продавате руските реактори на Украйна. Вие подигравате ли се с тези хора? Искате да дойде утре президентът тук и да види какво нагло поведение от българския парламент, българската държава към страдащият народ в Украйна, и там очаквате да отидат руски инженери да ги монтират и да ги пуснат в действие. Абе хора, осъзнайте се! Не разпродавайте купеното от БСП и от други парламентарни групи", коментира той.

От ГЕРБ обвиниха БСП и ПП-ДБ в плагиатство за предложението за продажба на оборудването за АЕЦ-а на Украйна. Делян Добрев заяви:

"БСП нищо не са плащали. Те само поръчват. И реакторите, и парогенераторите, и главните циркулационни помпи само ги поръчаха и накрая ги платихме целия български народ при управлението на ГЕРБ. А защо е такава цената, защото толкова сме платили - милиард и 200 милиона".

Депутатите решиха да обсъдят в петък предложението за национален референдум за запазване на българския лев като единствена официална валута в България до 2043 г. То е внесено от Инициативен комитет от граждани и се подкрепя от партия "Възраждане".

Тримесечният срок, в който по закон Народното събрание трябва да вземе решение за референдума, изтича на 7 юли.

Снимка: Росина Петрова
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна