Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия на НС одобри преговори с Украйна за продажбата на 2-та реактора за АЕЦ Белене

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийната комисия прие предложението на група депутати от ГЕРБ, ПП - ДБ и ДПС да се възложи на енергийния министър Румен Радев да преговаря с Украйна за продажбата на двата реактора за АЕЦ Белене.

Според решението минималната цена, за която трябва да се преговаря, е 1,2 млрд. лева, но енергийният министър Румен Радев, който присъства на комисията, посочи, че екипът му ще търси по-висока цена.

"Факт е, че този проект е на близо 40 години", каза един от вносителите на предложението - депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и аргументира предложението:

"Ние имаме едно оборудване, което или ще го продадем един ден на скръб, или трябва да му намерим някакво предназначение. В същото време се оказва, че в Украйна още от съветско време е почнало изграждането на 3-ти и 4-ти блок на тяхната Хмелницка ядрена централа. Уникалното в ситуацията е, че в тази ядрена централа им липсва само оборудването, което пък ние имаме и се чудим какво да го правим. Украйна е единственият купувач в света на това наше оборудване като оборудване".

Несъгласни с предложението бяха народните представители на "Възраждане" и БСП с аргумента, че няма анализ, че не е ясно какъв ще бъде ефектът от продажбата на руското оборудването и че няма сигурност, че страната ни ще си получи парите от Украйна.

Искра Михайлова от "Възраждане":

"Това е поредно решение, което бързооборотни правителства и народни събрания, от които и ние сме част, ще вземем, без в България да има адекватна Национална енергийна стратегия".

А Радослав Рибарски от ПП–ДБ напомни:

"Да търсим пазарна цена за пазар, който има един купувач и един продавач, за мен изглежда наивно".

От своя страна министър Румен Радев заяви, че ще се търси по-висока цена за продажба на оборудването и постави акцент върху плащадката на АЕЦ "Белене":

"Има ли ядрена перспектива площадката в Белене? Краткият ми отговор на този въпрос е "да". Какво има смисъл да направим адекватно там - анализираме и работим по това. При всички положения не го виждаме в посоката с големи блокове, още повече пък в контекста на стари такива", посочи енергийният министър Румен Радев.

Предстои предложението да бъде гласувано в пленарната зала.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна