Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитров и Томова отново на корта в Лондон

Григор Димитров
Снимка: Ройтерс

Българските участници в основната схема на Уимбълдън Григор Димитров и Виктория Томова ще трябва да играят отново в Лондон днес, след като вчера успяха да спечелят прекъсваните си заради дъжд двубои от първия кръг на тенис турнира на трева от Големия шлем.

Димитров, който е поставен под №21, ще се изправи срещу 102-ия в ранглистата Иля Ивашка. Беларусинът победи снощи Федерико Кориа от Аржентина с 4:6, 6:4, 6:3, 6:0.

Двубоят на първата ни ракета е четвърти, последен, в програмата на корт 3 на „Ол Инглънд клъб“, която би трябвало да стартира в 13 часа наше време. Мачът на Григор с Ивашка ще започне след края на срещата Лейла Фернандес (Канада) – Каролин Гарсия (Франция).

До момента Димитров отстъпва с 1-2 победи на беларуския тенисист. За последно те играха на 28 септември 2022 година на АТР 250 турнира в София, когато Ивашка се наложи с 6:3, 7:6(3).

Охраната на Уимбълдън е адекватна и не се нуждае от промени. Това каза Григор Димитров на пресконференцията си след победата в три сета над японския квалификант Шо Шимабукуро. В началото на втория сет мачът, който се игра на корт номер 18, бе прекъснат, тъй като в игрището навлязоха двама екоактивисти, които разпръснаха оранжеви конфети и парчета от пъзъл от 1000 части на корта. На следващия мач на същия корт, който бе с участието на британката Кейто Боултър, инцидентът се повтори, но този път само с един протестиращ.

"Ясно е, че това не са приятни моменти. Но няма какво много да се направи. Мисля, че всички реагираха достатъчно бързо", заяви Димитров, цитиран от Ройтерс.

"Хубаво беше, че дъждът дойде в този момент, така че имах време да напусна корта и да се прегрупирам психически. Мисля, че ситуацията бе овладяна правилно", добави българинът.

Той бе попитан и дали се чувства в опасност физически.

"Не, не, по никакъв начин. "Не мисля, че някога е имало място, на което да съм играл и да съм се чувствал незащитен. Когато излизаш на корта, винаги си обграден от правилните хора и се чувствам добре от този факт."

Григор добави, че за момент е помислил дали сам да не спре нахлулия на корта екоактивист, но веднага си е казал, че това не е неговата работа.

Виктория Томова, 99-а в класацията на WTA, ще играе трети пореден ден заради дъждовете в Лондон. Тя среща британката Кейти Боултър, която е №89 в ранглистата. Срещата е трета в програмата на корт 12 и ще стартира след доиграването на италианското дерби между Берентини и Сонего.

Софиянката е спечелила единствената среща помежду им. Тя е била през 2018 година в турнира на ITF в Суджой, Китай, където Томова се наложи с 6:4 и отказване на Боултър.

Пълната порграма за четвъртия ден на Уимбълдън – вижте тук.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна