Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на производствените поръчки в Германия през май с 6,4%

Промишлените поръчки в Германия нараснаха изненадващо силно през май благодарение на мащабни поръчки за кораби, влакове, автомобили и военни превозни средства, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки скочиха през май с 6,4% спрямо април, когато се повишиха с 0,2% (възходяща ревизия при предишна оценка за спад с 0,4%), докато осредните пазарни очаквания бяха за доста по-скромно нарастване с 1,2 на сто.

Това представлява повишение на поръчките за втори пореден месец и най-солидния им растеж на месечна база от юни 2020 г. насам.

Въпреки този солиден растеж, осреднените нови производствени поръчки през трите месеца от март до май са все още с 6,1% по-слаби от тези през предходните три месеца.

Основна причина за силния ръст на поръчките през май бяха силните поръчки при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (скок с 8,6%), докато тези за друго транспортно оборудване като кораби, влакове и военни превозни средства скочиха с цели 137,1 на сто.

За разлика от тях, поръчките за електрическо оборудване се сринаха с 15 на сто.

Изключвайки т.нар. "мащабни" (големите) поръчки, новите производствени поръчки се увеличиха през май с 3,2% спрямо месец по-рано.

Вътрешните промишлени поръчки в Германия се повишиха през май с 6,2% спрямо април, докато външните поръчки, идващи от чужбина, нараснаха с 6,4%, като тези, постъпили от еврозоната, се увеличиха с 6,5%, а поръчките от останалия свят - с 6,2 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна