Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо понижение на продажбите на дребно в ЕС през май, но при ръст в България

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната стагнираха през май за втори пореден месец, докато в рамките на целия ЕС се понижиха слабо, заличавайки плахото повишение през април, показват данни на Евростат.

Според официалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България отбелязаха доста добър растеж, наваксвайки част от спада през предходните три месеца.

През май 2023 г. продажбите на дребно в еврозоната останаха на нивата от април и март, когато се свиха с 0,4%, а в целия Европейския съюз се понижиха с 0,1% след повишение с 0,1% месец по-рано.

Слабите продажби на дребно през май се дължат до голяма степен на намалените потребителски покупки на храни, напитки и тютюневи изделия (с 0,5% в евроозната и с 0,3% в целия ЕС), докато продажбите на нехранителни продукти се увеличиха в еврозоната с 0,1% и останаха непромени в ЕС.

Спрямо май 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,9% за втори пореден месец, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 3,0% след понижение с 3,1% през април.

Графика на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната


Продажбите на дребно в България обаче скочиха през май с 1,5% след понижение с 0,8%, отбелязвайки растеж за пръв път от януари насам.

По-силен растеж на месечна база беше отчетен в едва три други страни членки на ЕС - Румъния (ръст с 3,3%), Португалия (с 3,2%) и Швеция (с 1,6%).

В Българи продажбите на дребно през май 2023 г. пък се увеличиха с 1,8% спрямо година по-рано след спад с 2,7% през април, когато те се понижиха на годишна база за пръв път от началото на годината.

По-добър растеж на търговията на дребно на годишна база беше отчетен в седем други членки на Съюза.

Днешните данни потвърждават, че потреблението в Европа остава мудно, тъй като реалните доходи спадат и домакинствата харчат по-голяма част от доходите си за скъпа енергия и за изплащане на кредити и ипотеки, подкопавайки търсенето на други стоки. Домакинствата също така са увеличили спестяванията си поради по-високите лихви и като предпазна мярка във време на нисък икономически растеж.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени