Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският финансов министър Йелън пристигна на визита в Пекин

Финансовият министър на САЩ пристигна на визита в Пекин, Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигна в Пекин в четвъртък за началото на четиридневно посещение, което се очаква да се съсредоточи върху пренастройването на връзките между двете най-големи икономики в света, въпреки че и двете страни имат ниски очаквания за резултата, съобщава Ройтерс.

Въпреки че Китай желае по-голям диалог за подобряване на икономическите връзки, Пекин прие, че и двете страни са поставили защитата на собствената си национална сигурност над икономическите връзки.

Китайски анализатори казаха пред държавните медии, че априлската реч на Йелън, която определи осигуряването на интересите на националната сигурност на САЩ и техните съюзници като най-важната част от икономическата политика на Америка спрямо Китай, не е вдъхнала оптимизъм за днешната визита.

Йелън, която кацна на столичното летище в Пекин на борда на правителствен самолет на САЩ, ще подчертае необходимостта от работа с Китай по отношение на изменението на климата, пандемичната подготвеност и дълговите затруднения, каза по-рано високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ.

Тя също така ще каже на китайските си колеги, че Вашингтон не се стреми да раздели двете икономики, като същевременно си запазва правото да защитава правата на човека и интересите на националната сигурност на САЩ чрез целенасочени действия, добави финансовият служител.

Въпреки че не се очакват големи пробиви, американски представители посочиха, че Йелън ще настоява за отваряне на нови линии за комуникация и координация по икономически въпроси и ще подчертае последиците от доставката на смъртоносна военна помощ на Русия, твърдение, което Китай категорично отхвърля.

Когато китайският посланик Се Фън се срещна с Йелън във Вашингтон в понеделник, той призова САЩ да "обърнат голямо внимание" и да се постигне решение за справяне с основните опасения на Китай относно икономиката и търговията.

Търговските тарифи, наложени от администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп, и санкциите срещу китайските фирми са основните притеснения на страната.

Дългоочакваното пътуване на Йелън идва седмици след посещението на държавния секретар Антъни Блинкън, който се съгласи с китайския президент Си Цзинпин, че взаимното съперничество не трябва да преминава в конфликт на фона на замразяване на разговорите между техните военни.

И двете посещения се смятат за ключови за подобряване на комуникацията, след като американската армия свали китайски балон над Съединените щати по-рано тази година.

Те идват преди възможна среща между президента Джо Байдън и Си Цзинпин на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, планирана за ноември в Сан Франциско.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна