Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи енергийни сметки в Италия

Изглед към Рим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия остават високи енергийните сметки за домакинствата и в икономиката, показва проучване на сдружението на занаятчиите и малките предприятия. 

Проучването на Confаrtigianato показва, че след като през март в Италия цените на вноса на енергия паднаха с над 25%  на годишна база, тарифите продължават да бъдат високи за домакинствата и бизнеса.

Като се имат предвид цените на енергията от последните дванайсет месеца, сега, те са с над 62% по-високи от средните за 2021 г., до като в еврозоната средното покачване е над 40%.

Отчита се като парадокс, който се отразява и в данните, разработени на регионална основа, в досието, изготвено от Confartigianato, озаглавено „Цени на енергията: от внос до разпределение“.

В автономните провинции Болцано и Тренто средните стойности надхвърлят 120%. Регион -първенец е Пиемонте – над 100%, следван от Лигурия и Умбрия, а най-малко повишение се отчита в южния Базилата – над 53 на сто. Очаква се обяснение от компетентните органи, защо след като цената на суровината пада, тарифите продължават да бъдат високи.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна