Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юни в частния сектор на САЩ бяха разкрити 497 хиляди нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през юни цели 497 000 нови работни места след тяхно повишение с 267 000 през май и далеч над осреднени очаквания за около 228 000, показва последният Националният доклад за заетостта на ADP.

Това е най-силният ръст на заетостта в частния сектор от февруари 2022 г. насам и знак, че трудовият пазар остава солиден въпреки растящите рискове от рецесия заради високите лихви.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повишиха с 373 000, докато в производствения сектор бяха добавени 124 000 нови работни места.

Същевременно годишният растеж на заплатите се забави отново през юни до 6,4% от 6,6% през май, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца.

"Индустриите на услугите, ориентирани към потребителите, имаха силен юни, което тласна създаването на работни места по-високо от очакваното. Но ръстът на заплатите продължава да намалява в същите тези индустрии и наемането вероятно е на своя върха", каза Нела Ричардсън, главен икономист в ADP.

Ръстът на новите работни места се забави е доказателство, че пазарът на труда остава силен въпреки повишенията на лихвените проценти от Фед с общо 500 базисни пункта от март 2022 г. насам, след като централната банка на САЩ започна най-бързата си кампания за затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век в опит да укори инфлацията.

Проучването на ADP е факт само ден, преди да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през юни, като осредните прогнози са за повишение на новооткритите неселскостопански работни места с около 225 хиляди през шестия месец на годината след техен ръст с 339 хил. през май.

Днешните силни ADP данни засилват очакванията, че Фед ще възобнови политиката на повишаване на лихвите през септември след паузата през юни.
Това от своя страна се отразява негативно на световните пазари на акции.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна