Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийската енергийна компания OMV ще продължи да внася руски газ и тази зима

Алфред Щерн, главен изпълнителен директор на OMV
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийската енергийна група OMV ще продължи да купува по-голямата част от своя природен газ от Русия тази зима, въпреки че компанията е осигурила резервни договори, за да покрие напълно нуждите си от внос от други източници, заяви нейният главен изпълнителен директор Алфред Щерн, съобщава "Файненшъл таймс".

Щерн каза, че 18 месеца след нахлуването на Русия в Украйна неговата компания не прави никакви планове да се опита да излезе от дългосрочния си договор за доставка с руската "Газпром", който договор беше подписан през 2018 г., тъй като руският газ не е обект на западни санкции.

"Докато "Газпром" доставя газ, ние ще продължим да вземаме тези количества от "Газпром", посочи Щерн в интервю за финансово издание.

Запитан дали санкции на ЕС за руския газ биха били добре дошли или ще доведат до репутационни щети на OMV, 58-годишният австриец отговори, че въпросът трябва да се реши от политиците, но предупреди, че "елиминирането на определени източници също ще доведе до покачване на цените". "Има задължение, което имаме като индустриална компания, да гарантираме, че използваме тези източници, стига да са законно приемливи", добави той.

OMV, регионален енергиен гигант със значителен петролен и химически бизнес, който генерира приходи за 62 млрд. евро през миналата година, доставя около 30% от синьото гориво за австрийския пазар. Компанията, чийто най-голям акционер е австрийското правителство, беше остро критикувана за зависимостта си от руската енергия, напомня "Файненшъл таймс", отбелязвайки, че в някои моменти миналата зима компанията плащаше над 1 млрд. евро на месец на Кремъл за руски газ.

Отказът на държавите членки на ЕС от тяхната зависимост от руската енергия се превърна в централна част от отговора на Съза на агресията на Москва срещу Киев. През юни 2022 г. Брюксел въведе забрана за внос на руски петрол. Ограничаването на вноса на руски газ обаче се оказа по-трудно, като се има предвид неговата централна роля за икономиките на много страни. Санкции върху вноса на руски газ бяха обсъждани от ЕС, но не беше постигнат консенсус.

Докато съседите от Германия и Чешката република намалиха вноса на руски газ до нула, Австрия, подобно на Унгария, постигна малък напредък в намаляването на зависимостта си от руски газ.

Шефът на OMV обаче посочи, че неговата компания вече е финализирала договори за осигуряване на капацитет на тръбопровода за транспортиране на пълните си нужди от газ и е осигурила доставки от Норвегия, както и терминал за втечнен газ (LNG) в Нидерландия.

"Всичко това ни даде достъп до неруски газ, който е повече от достатъчен, за да покрием задълженията на нашите клиенти“, каза Щерн, посочвайки ненадеждния характер на руските доставки, които варираха значително миналата година - между 20% и 70% от месечния внос на газ на OMV.

Доставките на руски газ за Австрия при всички случаи могат да бъдат окончателно прекъснати през следващата година чрез прекратяване на съществуващия транспортен договор между Русия и Украйна, отбеляза "Файненшъл таймс".

Щерн също така отбеляза, че OMV току-що е одобрила 2 млрд. евро за пускане в експлоатация на газовото находище Neptun Deep в Черно море до 2027 г. - съвместно предприятие 50 на 50 с румънската компания "Ромгаз", което ще донесе 100 млрд. куб. метра природен газ на европейския пазар.

"Това ще направи Румъния най-големият производител на природен газ в ЕС, а OMV – един от най-големите производители на газ в Европа. Мисля, че това е значителен принос за сигурността на европейските доставки", посочи Щерн.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна