Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на надеждата победи и Италия на световното

Отборът на надеждата (в зелено-бели фланелки) записа 2 победи.
Снимка: Sports Management Bulgaria

В Сакраменто, щата Калифорния от 8-15 юли се провежда световното първенство по футбол за бездомни хора. Според федерални данни броят на бездомните хора в окръг Сакраменто се е увеличил до 9278 миналата година от приблизително 5570 през 2019 г. Игрите се провеждат в Сакраменто поради интерес и сътрудничество от страна на бизнес лидери и регионални служби, а България участва при мъжете.

Тази година в световното първенство за бездомни участват повече от 500 футболисти от 51 страни. България е представена от Отбора на надеждата, който завърши първата си среща с победа с 9:2 срещу състава на Република Корея.

Записаха победа и при втория си мач срещу Италия с резултат 8:2. Днес  предстоят следващите 2 мача. 

Това необичайно първенство се провежда за 20-и път. Началото му е поставено във Великобритания, но всеки път  се организира в различна страна. Целта е да се промени отношението към хората, които по една или друга причина са бездомни и да се акцентира върху този световен проблем. Тази година първенството ще бъде съпътствано и от симпозиум, който ще се проведе в сряда, 12 юли.

В него ще се включат както  експерти, които се занимават с проблемите на бездомбните хора, така и участници в първенството, които ще споделят своите истории и променило ли е световното първенство по-някакъв начин животът им.

Група А, в която е и българският тим, е сред най-равностойните на първенството. Световният шампион Мексико завърши наравно 3:3 в редовното време срещу Индонезия и победи след изпълнение на дузпи, а малко по-късно надигра трудно домакините от САЩ с 4:3. С актив от 8 точки в 3 мача мексиканците оглавиха временното класиране в групата. Българският „Отбор на надеждата“ е втори с пълен актив от 6 точки от 2 мача.

Днес „Отбор на надеждата“ ще играе срещу два много сериозни съперника на социалния мондиал. От 19:40 българско време националите се изправят срещу тима на Индонезия на терен 2, а от 22:00 часа предстои и двубоят със САЩ. 

И двата мача ще бъдат излъчени пряко в канала на фондация Homeless World Cup в YouTube и в профила във Фейсбук.

По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна