Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 общини участват в дискусия в Габрово на тема "Иновации за устойчива енергия"

Представители на 16 български общини участват в дискусия в Габрово на тема "Иновации за устойчива енергия". Политиката за енергийна ефективност в населените места и ролята на общините в разработването им беше във фокуса на вниманието на участниците.

Участниците в дискусията, която преминава под наслов „Кметовете говорят, застъпиха тезата, че ролята на Общините в създаването на политики за енергийна ефективност в населените места е ключова. Във форума в Габрово се включват представители на 16 български общини и нидерландския град Харлем, на регионални власти, министерства и организации, ангажирани с енергийната ефективност.

Драгомир Цанев, енергиен експерт:

"Общините са най-близко до гражданите и те могат да им помогнат за провеждане на такива процеси, които са сложни. Не всяко домакинство има знанията, уменията, информацията, така че разумно да обнови дома си. Така че тук трябва да си говорим за координация между националната и местната власт

В тази връзка представители на общинските администрации коментираха нуждата от допълване на техния капацитет и ресурси, за да могат да консултират гражданите относно възможностите за подобряване на енергийната ефективност в дома. Дискусията продължава и утре със споделяне на успешни местни практики.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна