Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се подготвя да изнася по-малко петрол през август

Снимка: Reuters

Русия може да изпълни поне част от обещанието си да намали износа на петрол през следващия месец, като западните й пристанища планират да доставят до 200 хил. барела на ден по-ниски обеми суров петрол през август в сравнение с юли, съобщи Ройтерс, цитирайки източници, запознати с експортните планове.

Миналата седмица Русия заяви, че ще намали износа си на суров петрол с 500 хил.  барела на ден през август в опит да осигури балансиран пазар, като намаляването на експорта ще дойде от допълнително намаляване на производството на петрол с 500 хил. барела на ден.

Тази седмица руските енергийни власти поискаха от висшите ръководители на местни компании да планират съкращения на износа през август, посочват източниците на Ройтерс.

Западните пристанища в Русия - Приморск и Уст-Луга на Балтийско море и Новоросийск на Черно море, се очаква да доставят 100 - 200 хил. барела на ден по-ниски обеми през август. Експортните програми за далекоизточните пристанища в Русия, от които товари правят много по-кратки пътувания до азиатските клиенти като Китай и Индия, все още не са налични, посочвва агенцията.

Намаляването на плановете за износ за западните пристанища през август предполага, че Русия ще изпълни обещанието си да ограничи поне частично доставките, след като Москва и Саудитска Арабия обявиха почти едновременно през миналата седмица допълни съкращения на износа и съответно на производството на суров петрол през август.

Появиха се признаци, че износът на руски суров петрол вече е започнал да намалява през последните седмици.

Данните за проследяване на танкери, наблюдавани от агенция Блумбърг, показаха по-рано тази седмица, че износът на руски суров петрол по море е намалял с 205 хил. барела на ден до 3,21 млн. барела на ден на четириседмична осреднена база през четирите седмици до 9 юли. Последните четириседмични средни обеми на износ спаднаха под 3,38 млн. барела на ден през четирите седмици до 26-и февруари, след като се задържа над това ниво в продължение на месеци.

Очакваните нови съкращения  на петролното производство от страна на Русия и Саудитска Арабия през август доведоха до рязко поскъпване на черното злато през последните седмици от края на юни/началото на юли, въпреки че през днешната търговия има поевтиняване на суровия петрол с около 1,5%.

Фючърсите на петрола Брент поевтиняват към края на петъчната търговия с 1,5% към 80 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпнаха до 81,77 долара за барел - най-високо ценово ниво от 25-и април.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се понижават с 1,6% към 75,60 долара за барел, след като за кратко поскъпнаха над 77 долара за барел за пръв път от 26-и април тази година.

Въпреки днешното поевтиняване, водещите петролните фючърси са на път да нараснат за трета поредна седмица.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна