Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забрана ли? Жена поплува в защитеното езеро "Бъбрека" на Рила

Снимка: Facebook

Жена реши да се охлади високо в планината и не намери друг начин освен да нагази и да плува в защитеното езеро "Бъбрека" в Рила планина.

Забелязали са я туристи, заснели са я, направили ѝ забележка, но в крайна сметка вредата е причинена, защото всяко влизане в езерото нарушава екосистемата му.

Първоначално забележка на къпещата дама направило непълнолетно момиче. Тя заявила, че знае за забраната за къпане, но продължила да се охлажда.

След втора настойчива забележка – този път от по-възрастен турист, жената излязла на брега.

Всяко лято се регистрират такива нарушения, които според разпоредбитe на НП "Рила" се санкционират от 500 до 5000 лева. Охраната - рейнджъри от НП "Рила" не могат да се намесят, те са един-два патрула - няколко души.

В социалните мрежи са качени кадри от Мая Д., която описва случилото се така: "Рускоговорящи се къпят в езерото "Бъбрека". Не мога да опиша колко възмутена съм от гледката. Обясних им, че е забранено и те ми отвърнаха, че знаят и въпреки това продължиха да се събличат нагло пред мен, след което започнаха да плуват без никакво угризение!".

Планинарят от Кюстендил инж. Севделин Атанасов коментира пред БНР:

"Винаги ще има нарушители, въпросът е кой да ги контролира. Няма кой и няма как да стане".

"Нямаме подаден своевременно сигнал при нас, за да можем да реагираме веднага. Когато колегите са видели в интернет поста за нарушението са тръгнали към езерото веднага, но не са открили никой в езерото. Затова призоваваме при забелязването на подобни нарушения да се сигнализира веднага на спешния телефон 112, откъдето прехвърлят сигнала към нас", коментира пред Нова тв директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени