Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неврохирурзи на европейско равнище и лекари от "Пирогов" спасиха българин с тежко заболяване

Университетска спешна болница "Пирогов"
Снимка: болница Пирогов

В Университетска спешна болница "Пирогов" беше извършена много сложна операция, благодарение на която спасиха живота на 62-годишен българин. 

Тя се реализира от екипа на доц. Николай Велинов - ръководител на Ендоваскуларния център на "Пирогов" заедно с Проф. Йерун Богартс - хибриден неврохирург от Нидерландия. Проф. Богартс е ръководител на Съдовия и ендоваскуларен център в Nijmegen, който е един водещите центрове за мозъчно-съдови заболявания в Европа.

Светилата в неврохирургията спасиха живота на 62-годишния пациент с наличие на мозъчен кръвоизлив причинен от артериовенозна малформация.

Университетска спешна болница Пирогов

В конкретния случай пациентът беше високорисков поради наличието на  предхождащ мозъчен кръвоизлив и ангажирането  на множество функционално важни съдове от АВМ включително двете офталмични артерии (риск от загуба на зрение). 

Международният екип неврохирурзи извърши изключително сложната ендоваскуларна интервенция в Ендоваскуларния съдов център на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", оборудван с най-висок клас апаратура. 

Към момента пациентът  се възстановява и раздвижва.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени