Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Цоков: Обмисляме седмокласниците, които са в болница, да могат да се явят на НВО през есента

Министърът на образованието проф. Галин Цоков.
Снимка: БТА

Обмисля се за създаване на втора изпитна дата за седмокласници със здравословни или други сериозни проблеми, които не са им позволили да се явят на редовното национално външно оценяване. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му целта е тази възможност да се даде още от тази учебна година, като датата ще е най-вероятно през месец септември. Предстои да се детайлизират условията и документите, които учениците ще трябва да предоставят.

"Като експерт в областта на педагогическите науки мога да кажа, че изпитът след седми клас - или националното външно оценяване, не търси само външна оценка на постигнатите от учениците компетентности, а изпълнява и още едно важно значение. Това е приемен изпит за желаните от децата и техните семейства гимназии, профилирани училища и професионални гимназии.

И този изпит е натоварен с много очаквания - както на родителите, така и на учениците, с много усилия и може би не само през една учебна година, за да се представят те най-добре и да получат най-висок бал, за да могат да бъдат приети в най-добрите училища", каза министърът на образованието пред журналисти на семинар в Старосел.

"Анализирахме, че в самия закон са поставени условия, свързани с кандидатстването след седми клас, което да се извърши на базата на резултатите от външното оценяване. Това означава, че резултатите от тези изпити влизат в балообразуващата оценка, като по този начин външното оценяване се превръща на практика в приемен изпит - нещо, което селектира децата и предопределя веднъж завинаги техния образователен път, а може би и житейски, и професионален път", отбеляза още министърът.

"Затова търсим решение на този проблем. Ако децата поради някакво обстоятелство се разболеят или се случи нещо в семейството, или получат някакъв срив, психологически, не могат да се представят най-добре или изобщо не могат да положат изпита, да могат да го направят, защото досега такива ученици получаваха служебни нули като резултат. Смятаме, че това не само не е справедливо, но и ограничава достъпа на тези ученици до качествено образование", заяви министър Цоков.

В последните дни с моя екип търсим правилно решение учениците в седми клас, които са в болница или имат много сериозна причина, свързана с болест или с определена трагедия в семейството да получат втори шанс и да могат да покажат най-доброто от себе си, обясни образователният министър.

Той уточни, че се обмисля такава дата за изпити след седми клас за външно оценяване - единият вариант е да бъде през есента и тези деца ще могат да получат възможност да се класират извън класирането, без да нарушават приема на другите ученици в съответните училища, в които желаят, ако постигнат бала, с който са приети учениците в съответното училище:

"Идеята ни е тези деца, които се явяват на допълнителната дата, да се състезават само за незаетите места от редовния план-прием". Те ще могат да влязат в съответно училище само, ако успеят да достигнат бала, с който учениците са приемани по време на редовните класирания.

Това е един доста сложен процес, все още го обсъждаме и не мога да го обявя като решение, но и вчера с омбудсмана говорихме, че това е една възможност, която ще даде справедливост и по-голям шанс за част от децата, ощетявани  през последните години, каза министър Цоков.

Той увери, че от МОН ще се опитат да направят по-видими критериите при външното оценяване на матурите - критериите за оценка, особено на есетата, и на преразказа след седми клас: "Целта е всички родители и ученици да знаят по какви критерии работят оценителите, за да повишим и доверието в този процес", обясни още просветният министър.

Снимка: БТА

И още: Подкрепяме идеята за допълнителни държавни изпити, за да могат ученици, които са завършили да получат по-високи оценки за кандидатстване в университет, посочи на семинара в Старосел министърът на образованието и науката.

"Ще подкрепим промяната и дано се случи в парламента, като ще е свързана с допълнителни зрелостни изпити за ученици, които са завършили и смятат, че техните оценки от матурите са прекалено ниски и искат да получат по-високи оценки, за да кандидатстват в университет", обясни проф. Цоков. 

Той уточни, че това предложение е внесено в Народното събрание и се обсъжда в Комисията по образованието и науката. Ако стане промяна в законодателството, ще се даде възможност за явяване на такива зрелостни изпити, може би на поправителната сесия на ученици, които са завършили в предходната година и искат да покажат по-висок успех и бал при кандидатстването в университетите. Те ще получат удостоверение за положен зрелостен изпит, но няма да бъде променена оценката в самата им диплома, обясни просветният министър.




По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна