Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестри Стоеви искат медал от световното първенство

Златев връчва плакетите на Габриела (в средата) и Стефани Стоеви.
Снимка: БТА

Световното първенство по бадминтон в края на август и спечелването на квота за олимпийските игри в Париж 2024 са следващите цели пред трикратните европейски шампионки Стефани Стоева и Габриела Стоева.

Преди месец сестрите спечелиха златните медали на Европейските игри в Краков (Полша) и завоюваха втора титла в кариерата си след Баку 2015.

Състезателките бяха наградени със специални плакети на пресконференция днес от президента на БФ Бадминтон Володя Златев.

"Те направиха това, което могат и което трябваше - да спечелят златните отличия и да запишат имената си със златни букви в историята на европейския бадминтон. Вече имат пет титли на Стария континент, което ги поставя начело във вечната ранглиста с други легенди на спорта. Очаквам да бъдат приети един ден и в Залата на славата на континенталния бадминтон. Сега им предстои участие на Световното първенство в Дания", заяви Златев.

Състезателките казаха, че са щастливи от спечелените медали в Краков, но им предстои участие на световното първенство в Копенхаген (Дания) от 21 до 27 август. България ще бъде представена само на двойки. Освен трикратните европейски шампионки Стоеви, ще участват Христомира Поповска/Илиян Стойнов (смесени двойки) и Иван Русев/Илиян Стойнов (двойки мъже).

"Бяхме тръгнали за Игрите с големи очаквания, искахме да се борим за златния медал. Всичко друго, освен златото, щеше да бъде провал за нас. Беше тежък турнир за нас, всеки мач беше труден, но най-трудно беше на полуфинала. Това беше като финал, която двойка спечелеше ставаше шампион и сме много щастливи, че успяхме", коментира Габриела Стоева.

"Аз съм малко разочарована, защото исках три златни медала от Европейски игри, а сега имам само два. Беше тежка подготовка, но успяхме да се преборим във всеки един мач. Сега идва световното първенство, където конкуренцията ще бъде много по-различна. Ще се борим и дано да успеем да влезем в медалите", добави Стефани Стоева.

Старши треньорът на националния отбор Петя Неделчева-Хранова е доволна от представянето на българите на Европейските игри.

"Българският национален отбор за пореден път показа, че сме спорт, който може да постига сериозни резултати. Габриела и Стефани са най-добрата двойка в Европа и те години наред доказват това. Сега следващата цел е медал от световното първенство, който липсва в кариерата им, както и класиране за олимпийските игри в Париж. Габриела има проблем с контузия, с която се опитваме да се справим и да я стабилизираме", заяви Неделчева-Хранова.

"На Игрите спечелихме златен медал и имаме три девети места. Димитър Янакиев игра много силно и показа, че може да се бори за олимпийска квота. Най-реалистично е да имаме три квоти за Париж 2024 и дано да успеем. Става дума за сестрите, за Янакиев, а при жените две момичета ще се борят за място в Париж - Калояна Налбантова и Христомира Поповска, които само десет места ги делят в ранглистата", добави тя.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна