Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболистките на Ямайка отстраниха Бразилия на световното

Отборът на Ямайка ликува след 0:0 с Бразилия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три от най-големите футболни нации - Бразилия, Аржентина и Италия, отпаднаха от световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия още в груповата фаза. 

И трите тима се нуждаеха от победи в последните си срещи, но не успяха да ги постигнат и вместо това техните места в елиминационната фаза ще бъдат заети от Ямайка и Република Южна Африка.

В група "F" в директен сблъсък за второто място Бразилия и Ямайка завършиха 0:0, което бе напълно достатъчно на "реге момичетата" да стигнат до втората позиция в групата с 5 точки, с една повече от бразилките.

Световните вицешампионки от 2007 година имаха тотално превъзходство в играта през целия мач и отправиха 17 удара към вратата на Ямайка, от които осем точни. От своя страна тимът от карибския басейн не уцели нито веднъж вратата на "селесао", но това бе без значение, тъй като ямайките разполагаха с отличната в този мач вратарка Ребека Спенсър.

В другия двубой от групата Франция победи с 6:3 състава на Панама. С успеха европейският отбор събра 7 точки и в осминафиналите на световното ще играе с втория от група "Н", в която води Колумбия пред Германия, Мароко и Република Корея. Ямайка пък ще очаква победителя от този поток.

Не по-малко напрегнато бе и в група "G", където Южна Африка се присъедини към Швеция в местата за директни елиминации.

В Уелингтън "Баняна Баняна" стигна до драматичен успех с 3:2 над Италия. Европейките поведоха в началото на мача и щяха да се класират напред и с равенство, но с гол във втората минута на продължението на Темби Кгатлана прати Южна Африка на осминафиналите за пръв път в историята.

Италия поведе в 11-ата минута с гол на Ариана Карузо от дузпа, но автогол на Бенедат Орси 20 минути след това възстанови равенството. 

Хилда Магая даде преднина на ЮАР в 67-мата минута след комбинация с Кгатлана, но седем по-късно Карузо бе точна за 2:2 с втория си гол в мача.

Така се стигна до втората от дадените 10 минути продължение, когато Магая се измъкна зад италианската отбрана и подаде на Кгатлана, която от близка дистанция не сбърка за 3:2. С победата южноафриканките събраха 4 точки, с една повече от италианките, които останаха трети.

На осминафиналите "Баняна Баняна" ще играе с победителя в група "Е" Нидерландия.

В другия мач от групата четирикратният медалист от световни първенства Швеция се справи с 2:0 с Аржентина.

Ребека Бломквист в средата на второто полувреме и Елин Рубенсон в самия край на мача бяха точни за победата на скандинавките, които завършиха групата с максималния актив от 9 точки. Аржентина приключи участието си в турнира на последно място в групата със само една точка.

В следващия кръг Швеция ще срещне световния шампион САЩ в очертаващия се като най-интригуващ осминафинал от програмата.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна