Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Meta представи инструмент с генеративен изкуствен интелект за музика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Meta Platforms Inc. представи AudioCraft, генеративен инструмент за изкуствен интелект (AI), който "генерира висококачествено, реалистично аудио и музика от текст“.

Компанията също така пуска предварително обучени модели, които позволяват на потребителите да генерират звуци от околната среда и звукови ефекти.

Meta посочи, че инструментът и неговите три отделни модела, MusicGen, AudioGen и EnCodec, са с отворен код, "давайки за първи път на изследователи и практици достъп, така че да могат да обучават свои собствени модели със собствени набори от данни и да помогнат за напредъка в областта на генеративен изкуствен интелект за аудио и музика".

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщи, че Meta Platform се готви да пусне гама от чатботове, работещи с изкуствен интелект, в опит да задържи своите потребители.

Meta проектира прототипи за чатботове, които могат да водят подобни на човешки дискусии със своите потребители, докато компанията се опитва да засили ангажираността си със своите социални медийни платформи.

Meta стартира и нова версия на своя модел изкуствен интелект с отворен код през юли, наречен Llama 2 за комерсиална употреба, който ще се разпространява от Microsoft чрез неговата облачна услуга Azure и ще работи на операционната система Windows.

През юли агенция Блумбърг пък съобщи, че Apple работи върху предложения за изкуствен интелект, подобни на ChatGPT на компаниите OpenAI и Bard на Google, добавяйки, че технологичният гигант е изградила своя собствена рамка, известна като Ajax, за създаване на големи езикови модели и също така тества чатбот, който някои инженери наричат Apple GPT.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна