Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK започва разследване на сделката по закупуването от Adobe на Figma за 20 млрд. долара

Европейската комисия обяви в понеделник, че започва разследване на предложеното придобиване от Adobe Inc. на компанията Figma Inc. на стойност около 20 милиарда долара.

Комисията заяви, че е загрижена, че сделката може "да намали конкуренцията на световните пазари за доставка на интерактивен софтуер за проектиране на продукти и за инструменти за създаване на цифрови активи".

Ще бъде започнато и разследване дали придобиването вреди на конкурентите чрез обединяването на дизайнерската платформа на Figma с пакета Creative Cloud на Adobe.

Комисията посочи, че решението ще бъде взето до 14 декември.

"Adobe и Figma са два водещи доставчика на софтуер за творческата общност в дигиталната сфера. Много потребители и фирми разчитат на своите инструменти за дигитален дизайн, за да надминат работата си. С нашето задълбочено разследване ние се стремим да гарантираме, че потребителите ще продължат да имат достъп до широк набор от цифрови творчески инструменти, между които да избират", каза изпълнителният вицепрезидент и еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени