Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания наложи нови санкции, свързани с достъпа на Русия до чуждестранни военни доставки

Великобритания обяви нови санкции срещу 22 физически и юридически лица в Иран, Турция, Дубай, Словакия и Швейцария с цел да се засегнат руските отбранителни системи чрез прекратяване на достъпа им до чуждестранно военно оборудване. Британското министерство на външните работи твърди, че това е "най-големият" му подобен набор от мерки досега.

Външният министър Джеймс Клевърли посочи, че тези "забележителни санкции ще намалят още повече руския арсенал и ще затворят мрежата за веригите на доставки, подкрепящи затруднената сега отбранителна индустрия на Путин".

Санкциите се отнасят и за три руски компании, внасящи електроника, която е от решаващо значение за окомплектоване на снаряжението на бойното поле на Москва.

Две турски компании, изнасящи микроелектроника за Русия, и базиран в Дубай бизнес, доставящ дронове на Москва, бяха включени в черния списък, заедно със словашкия гражданин Ашот Мкртичев заради предполагаемото му участие в опит за оръжейна сделка между Северна Корея и Русия.

Обединеното кралство също така наложи нови санкции на ирански физически и юридически лица, разработващи дронове, както и на беларуски отбранителни компании, в опит да ударят военната машина на Русия. ТАСС посочва, че новите ограничителни мерки засягат по-специално иранската компания производител на дронове "Паравар Парс".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна