Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовирна стена в Норвегия частично се скъса след наводненията, хиляди са евакуирани

Водата пробива стената на язовира Braskereidfoss, Норвегия, 9 август 2023 г.
Снимка: БТА

Язовирна стена на норвежка река частично се срути днес, а през зейнала дупка в средата на съоръжението започна да се излива вода, предаде Ройтерс.

Инцидентът беше предшестван от дни на тежки наводнения в района.

Язовирът "Браскерайдфос" на река Глома, най-дългата в Норвегия, не можа да отвори шлюзовете си, след като контролната му зала се наводни.

По-рано полицията обмисляше да взриви един от шлюзовете на построения преди 45 години язовир, за да помогне за облекчаване на ситуацията, но в крайна сметка се отказа, защото щеше да е трудно да остане под контрол.

Норвегия евакуира хиляди хора заради придошлите реки, достигнали до най-високите си нива от поне 50 години, а много домове и предприятия бяха се оказаха под вода или бяха отнесени от свлачища.

В обширни части от южна Норвегия основните пътища бяха затворени, а влаковете бяха спрени, след като реките излязоха от коритата си.

Правителството обяви, че е изпратило хеликоптери, за да помогне на службите за спешна помощ да окажат помощ на хората, блокирани от наводненията.

Од Хове, кмет на окръг Инландет, един от най-засегнатите райони, заяви, че 115 селски пътища са били засегнати от свлачища или наводнения, което в много случаи е довело до изолация на хората.

"Намираме се в кризисна ситуация с национални измерения. Хората са изолирани в няколко местни общности, а службите за спешна помощ рискуват да не могат да достигнат до хората, които се нуждаят от помощ", каза Хоув в изявление, цитирано от АФП.

Норвежкото министерство на правосъдието и обществената сигурност заяви, че е изпратило седем допълнителни хеликоптера в помощ на спасителните служби в цялата страна.

"Има много евакуирани, много засегнати хора и огромни материални щети", заяви министърът на правосъдието и обществената сигурност Емили Енгер Ме: "Ситуацията е много трудна в големи части на страната."

Властите предупредиха за нови наводнения през следващите дни, докато водата настъпва към по-ниско разположените крайбрежни райони.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна