Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кокаинът е открит в контейнеровоз от Еквадор

На пристанището в Ротердам са задържани над 8 тона кокаин, укрит в пратка банани

Снимка: БТА

Гранични служители на пристанището в Ротердам са задържали над 8 тона кокаин, скрит в контейнер с банани, съобщи днес нидерландската прокуратура, цитирана от Ройтерс. 

Това е най-голямата пратка с кокаин, откривана на това пристанище досега - общо 8064 пакета, всеки от които съдържа по 1 килограм кокаин, са иззети от 12 палета с банани. Стойността на кокаина на улицата се оценява на 600 милиона евро.

Контейнерът е с произход от Еквадор и е пристигнал в Ротердам през Панама. Наркотиците са открити по време на проверка с кучета, специално обучени за търсене на наркотици. Наркотикът е унищожен. 

Понастоящем случаят се разследва от екипа HARC, който е създаден в сътрудничество между Службата за фискална информация и разследване, митниците, пристанищната полиция и прокуратурата.

Петер ван Буйтен, директор на митницата в пристанище Ротердам, похвали професионализма на митническите служители в социалната медия X, бившата Twitter:

 "За пореден път успяхме, заедно с нашите партньори от HARC, да нанесем значителен удар на престъпниците, занимаващи се с наркотици в пристанището".

Засега няма задържани заподозрени лица на територията на Нидерландия. 

Следствените действия продължават. 

Конфискуваният кокаин надминава предишния рекорд, поставен през 2005 г., когато в пристанището на Ротердам бяха открити 4600 кг от наркотика. Тогава кокаинът е бил скрит в две големи макари от стоманени въжета.

Най-големият арест на кокаин досега за тази година беше извършен в края на юни. Митничарите откриха повече от 3500 блока кокаин, скрити сред банани, като контейнерът също беше с произход от Еквадор.

През първата половина на тази година при конфискации на наркотици в Нидерландия са иззети общо 29 702 килограма кокаин.

Данните от нидерландските митници сочат, че повече от половината от задържаните пратки са с тегло под 100 кг всяка. Това предполага, че престъпниците разпределят риска, обясниха от митническите служби.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени