Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антисемитизъм, нетолерантност, подменена реалност… Гласове срещу омразата

Снимка: Unsplash

Държавният културен институт създаде видеопроект, който да послужи като отправна точка за дискусии около съвременните измерения на езика на омразата, който се поражда и в пряка връзка с проявите на антисемитизъм.

В разговори с 16 герои се търсят опорите, които ще помогнат да се откъснем от порочния кръг на нетолерантността и подменената реалност.

Набелязани са историческите уроци от шествието на пропагандните клишета и прилагането на антидемократични закони, които дехуманизират цели обществени групи.

В епизодите участват историкът Емил Джасим, Максим Делчев – председател на религиозната общност на евреите у нас, Стойчо Босев от Алфа Рисърч, Ваня Гезенко от Централния Държавен архив, Сава Петров – прокурор от ВКС, политологът доц. Иво Инджов, журналистът Ванеса Николова, учителят по история Теодора Николова, Феодор Оджаков, патоанатом.

Епизод 1: Антисемитизъм, преследване, спасение

Каква е ролята на медиите - дори и когато не заемат страна в дискусиите, не способстват ли за задълбочаване на проблемите. Механизмите на политическата спекулация и посегателство срещу правата на общностите.

Правораздавателната система и умеем ли да разпознаваме в самите себе си процесите на изкривяване.

Епизод 2: Гласовете, които застават срещу омразата

Съжителството със знаците на омразата в средата ни, стереотипното говорене, дискриминационните жестове в неформална среда. Образът на града е още един от героите на видео разказа. Кое е по-силното послание в неговата среда – хармоничността на културните паметници или анонимните графити?

Епизод 3: Символите на разделението

Опората в образованието, разпознаването на хуманните устои в жестовете на предците ни.

Епизод 4: Силата на знанието срещу фалшивата реалност

Заплахите към нас, ако допуснем да надделее гласът на нетолерантността. Различията са основата на многообразието, което е гаранцията за развитие и добруване на обществото. Можеш ли да намериш в себе си сила да се учиш от различията. Библейският закон "Обичай другия" обикновено се цитира съкратен – пълната версия е "Обичай другия, както обичаш себе си".

Епизод 5: Да застанеш на мястото на другия


Автор: Виктория Бехар

Оператор: Добромир Иванов

Постпродукция: Мартин Вълчев

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна