Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия повишава износното мито на петрола до най-високо ниво за годината

Снимка: Reuters

Министерството на финансите на Русия определи от септември таксата си за износа на петрол на 21,40 долара за тон от септември, което е най-високото ниво за тази година, тъй като държавата се опитва да увеличи приходите от петрол, докато цените на черното злато се покачват, съобщи във вторник агенция Блумбърг.

С това повишение новото експортно мито става около 2,92 долара за барел.

Бюджетът на Русия разчита в голяма степен на средства, получени от данъци върху суровия петрол. И сега повече от всякога бюджетът на Русия се изтощава от дългогодишната "специална военна операция" в Украйна, както и от западните санкции, ценовите тавани и ембаргото върху нейния суров петрол и природен газ.

Цените на суровия петрол се повишиха през последните няколко месеца, тъй като "ОПЕК +" продължава да намалява производствените си квоти, главно водени от Саудитска Арабия. Русия също ограничи износа на суров петрол, което спомогна за повишаване на петролните цените. Русия дори успя да продаде голяма част от своя петрол над горната граница на цената на петрола от 60 долара за барел, установена от Г-7.

Средствата от експортните мита на петрола са малка част от общия приходи на Русия от петрола и предстоят още промени в законодателството за данъците върху петрола, тъй като правителството се опитва да разбере как трябва да изчислява облагаемата петролна цена на Русия в резултат на западния ценови таван.

Засега допълнителните приходи на Русия от продажби на петрол и газ се очаква да достигнат 8,1 милиарда долара над изходното ниво при по-високи цени, заяви по-рано тази седмица Максим Орешкин, икономически съветник на руския президент Путин.

В крайна сметка данъчната реформа ще остави руските петролни компании с по-малко долари за инвестиране в проучване и добив с течение на времето, изтъкнаха по-рано от Вашингтон, като подчертаха това, което те определят като успешна кампания за налагане на ценовите тавани с цел ограничаване на приходите на Русия от петрол.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна