Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли и в България вълна от новия щам "Ерис" на Covid-19?

Снимка: архив БГНЕС

През лятото имаме повишение на острите гастроентерити и ентероколити. При гастроентеритите водещи симптоми са гадене и повръщане, а при ентероколитите водещ е диарийния синдром, много често съпроводен и с температура, обяви проф. д-р Ива Христова, директор на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите й причината за тях са както бактерии, така и вируси.

"Може би основният дял е на бактериите предвид топлото време, което благоприятства тяхното развитие", добави проф. Христова пред БГНЕС, като уточни, че тези заболявания се предават по фекално-орален път, т.е болният човек най-често заразява с ръцете си.

"Заразява повърхности, храни, дори вода и като превенция е важно да поддържаме висока лична хигиена", препоръча тя.

"За мен проблемът с нарасналия брои случаи лятото е свързан с почивките, с по-релаксираното ни поведение, при което първо консумираме храна с немити ръце навън, и, второ, не винаги храната я съхраняваме в правилните условия", смята експертът.

Според нея много от инфекциозните заболявания са били "на минимум" по време на ковид-пандемията заради рестриктивните мерки и е естествено при отпадането на тези мерки и ограничения те да се завърнат в техните предишни нива.

Проф. Христова обясни, че новият щам на Covid-19 "Ерис" е разновидност на XBB 1.5 подвид на Омикрон.

36% ръст на Covid заболеваемостта в Испания

"Като такъв, симптомите, които причинява, са тези, които наблюдавахме при Омикрон – доста по-леко протичане със засягане предимно на горни дихателни пътища, без дихателна недостатъчност и без тежките пневмонии", обясни тя и уточни, че в България стойностите на заболеваемост са ниски, но с тенденция към повишаване.

"Не се очаква сериозна вълна, защото не се касае за нов вариант, но ще имаме известно повишаване на случаите", поясни тя.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна