Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занижаване на прогнозите за търсенето на дизел заради икономическото забавяне в Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анализаторите ревизират надолу прогнозите си за търсенето на дизелово гориво за останалата част от годината поради по-бавния от очаквания китайски икономически растеж, съобщи Ройтерс, отбелязвайки, че това би означавало, че износът на гориво от Китай вероятно ще остане стабилен.

Позовавайки се на данни на Rystad Energy и Международната агенция по енергетика (МАЕ), Ройтерс отбелязва, че слабият растеж на търсенето на горивото, което поддържа икономиките, вероятно ще продължи до 2024 г.

Според Rystad Energy търсенето на дизел в Китай ще нарасне с 3,81 млн. барела на ден през втората половина на годината, но това е по-малко от по-ранна прогноза за растеж от 3,9 млн. барела на ден.

Ревизията е все пак умерена и растежът през второто полугодие все още се очаква да бъде с 3,8% по-висок от растежа на търсенето на дизел през първото полугодие, отбелязва Ройтерс.

Междувременно МАЕ намали своите перспективи за търсенето на дизел и газьол в Китай, като отчете по-слабо ръст на търсенето на дизел със 127 хил. барела, отколкото през март тази година.

Причината за тези низходяща ревизии е по-нисък от предишния прогнозиран икономически растеж, като анализатор на Rystad Energy каза, че "търсенето на дизел все още нараства, но с по-нисък от очаквания темп".

Като причина за това се посочва проблемния сектор на недвижимите имоти в Китай и влошаващата се търговска среда.

Покачващите се запаси от дизел в Китай също допринесоха за по-негативните нагласи на анализаторите, отбелязва Ройтерс.

През по-голямата част от тази година търсенето на дизел се смяташе за силно на глобално ниво, което предизвиква безпокойство относно възможен недостиг на доставки. Въпреки това слабият икономически растеж в Европа и САЩ и перспективата за рецесия в някои държави от ЕС в крайна сметка смекчиха тази загриженост и мотивираха преразглеждане на прогнозите за търсенето.

Интересното е, че тези ревизии дойдоха въпреки силните данни за търсенето на дизел във всички части на света по-рано тази година. Високите маржове на печалба за износа на дизел от Китай към останалата част от Азия също подкрепят усещането за силно търсене на дизел, въпреки предизвикателствата.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени