Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се интензивно от фармацевтичните компании за нови медикаменти при системния лупус

Д-р Николай Стоилов: Най-голям дял от хората страдат от дегенеративни ставни болести

Млад ревматолог е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за ревматологичните и артритните болести

3
Д-р Николай Стоилов
Снимка: Личен архив

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на артритните и ревматологичните болести.

Огромен напредък при възпалителните ставни заболявания с иновативни терапии.

Дегенеративните ставни болести  - ключов момент е максимално ранното лечение.

Кои са най-важните изследвания при ревматичните болести и защо ехографията на ставите е безценен метод?

Защо е незаменимо мястото на глюкозамините в лечението на ставните болести?

Златният стандарт - лечението с вътреставни хиаулоронати - приложението на хиалуронова киселина.

Кои нови терапии се очакват в ревматологията?

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

👨‍⚕Д-р Николай Стоилов - д.м., специалист Ревматология,  допълнителна методика – ехография на стави към Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов

От разговора ще научите:

👨‍⚕Ревматологията - една модерна специалност

👨‍⚕Артритните и ревматологичните заболявания -  предизвикателство в съвремието ни и как ги различаваме

👨‍⚕Коя е най-честата патология в Клиниката по рематология към УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

👨‍⚕Кои са основните заболявания в ревматологията

👨‍⚕Кои редки ревматологичните болести се лекуват успешно

👨‍⚕Кои са новите класове медикаменти при ставно-възпалителните заболявания

👨‍⚕Достъп до иновативните медикаменти по НЗОК в областта на ревматологията

👨‍⚕Има ли профилактика на остеоартритите

👨‍⚕Кога се появява и кои са рисковите групи

👨‍⚕Има значение натоварването, вида работата, менопаузата

👨‍⚕Кои изследвания са най-важни в диагностиката на артрозните болести - дегенеративни или възпалителни

👨‍⚕Какво е мястото на изследването - ехография на ставите и защо този метод е безценен

👨‍⚕Кое е ключовото при лечението на арторзната болест

👨‍⚕Има ли съвременно лечение, което стопира процеса

👨‍⚕Колко често и в кои случаи има добър ефект инжектирането с  хиалуронова киселина

👨‍⚕Лечение на артрозната болест с нестероидни противовъзпалителни средства

👨‍⚕Бъдещето на ревматологията - има ли интерес към специалността

Д-р Николай Стоилов

"Ревматологията е една от най-интензивно развиващите се специалности последните години, каза д-р Николай Стоилов, за който детската мечта е именно да стане лекар, да се занимава с медицина, като семейството му го подкрепя напълно.

"Немалка част от нашите пациенти се нуждаят от локално лечение, от някакъв вид вътре или периставни манипулации, които на мен лично много ми допада в ревматологията, която последните години е една модерна специалност. Имал съм доста предложения да работя зад граница, но на този етап изборът ми е България.

Има винаги какво да се подобри и у нас, но по отношение на терапевтичния подход не се различаваме от западноевропейските държави. Като услуга и като медикаменти нашите пациенти получават същото ниво, което и в една западноевропейска държава.

При системните заболявания на съединителната тъкан се работи интензивно и сега очакваме нови медикаменти при системния лупус и да видим ще има ли такъв пробив, както при ревматоидиния артрит.

Последните години расте броят на ревматологично болните пациенти, като една от причините и е подобрената диагностика. Все пак най-голямото предизвикателство е, че не можем веднага да сложим точната диагноза. Защото това е интердисциплинарна специалност, поясни още д-р Николай Стоилов. Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Свети Иван Рилски" е референтен национален център като тук се концентрира патологията от цялата страна, особено по-тежките случаи.


Д-р Николай Стоилов

"Най-съществен прогрес имаме в лечението на възпалителните ставни заболявания - ревматоиден артрит, ангилозиращ спондилит и псориатричният артирт. 

Там последните години се обособиха и бяха представени на ремталогичната практика цели класове нови медикаменти, като биологичните медикаменти, а последните години още по нови медикаменти - таргет синтетичните медикаменти. Това за нас е много важно, защото се увеличи делът на пациентите, които влизат в ремисия и имат много по-добро качество на живот, допълни още д-р Стоилов.

"След 35 г. възраст вече започват първите симптоми на остеартрита, а клинично значими тези заболявания стават в напреднала възраст . Остеоартритите могат да се профилактиктират, ако още при първите стрелкащи болки в ставит се посети специалист. Хрустът в ставите при клякане и изправяне се усеща най-добре.

Артрозната болест се влошава от тежък физически труд, натоварвания, затова е най-добре балансираният начин на живот, като движение, натоварване и хранене. Дегенеративните ставни заболявания са естественият процес на стареене на опорно-двигателният апарат, изтъкна д-р Николай Стоилов.

Остеоартртът е наследствен, а по-често страдат жените и то носещите им стави. Ключовото при тях е максимално ранно лечение. Защото каквото вземе арторозната болест, трудно може да се върне, каза още д-р Стоилов.


Клиника по ревматология е най-голямата в България. Разполага със стационар от 70 легла по здравна карта. В нея се обучават ревматолози от цялата страна и чужбина. Екипът се състои от 22 лекари – 7 хабилитирани лица, 5 лекари – 3 главни асистенти, 2 асистенти и 10 лекари – ординатори, специализирали във Франция, Великобритания и Холандия. В клиниката се прилагат най-съвременни методи за системно и локално лечение на ревматичните болести, като пулсова терапия, биологични средства, локално лечение с изотопи и химични агенти, лечение с PRP и хиалуронова киселина. Използват се най-съвършени образци, методика за диагностика на заболяванията на опорно-двигателния апарат: ставна ехография, магнитно-резонансна томография, компютърна томография, остеодензитометрия, капиляроскопия, долориметрия, термография и други. 

Клиника по ревматология – София, е основна база за обучение и придобиване на специалност по вътрешни болести и ревматология за Република България. В нея е създадена Комисия за одобрение на лечението на ревматичните заболявания с билоогични и биоподни средства. 



Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна