Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курсанти военни лекари на обучение при Специалните сили на Българската армия

Снимка: Военномедицинска академия

В рамките на летния си стаж във Военномедицинска академия курсантите имаха възможност да посетят Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча” и да наблюдават демонстрации на способностите на отделни формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).


Бъдещите медици под пагон останаха впечатлени от видяното, като се запознаха и с конфигурацията и възможностите за извършване на авиомедицинска евакуация с хеликоптер „Кугър” от състава на ВВС. Откриха и общи черти в профила на военните лекари и командосите – издръжливост и бързина, самоувереност и умение за работа в екип.


Това занятие е елемент от тяхната подготовка по авиационна медицина, която всеки военен лекар трябва да е преминал. Видяха медицинския пункт и оборудването, с което разполагат, предвид спецификата на дейността тук, коментира проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина” на ВМА.


Той благодари на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев за съвместната инициатива, която показа на курсантите, че работата извън големите болници също може да бъде атрактивна, изпълнена с адреналин и наситена с предизвикателства.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна