Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словакия избра "Уестингхаус" за диверсификация на руското ядрено гориво

Основният словашки производител на електроенергия - Slovenské Elektrarne подписа споразумение с американския доставчик на оборудване за ядрени централи "Уестингхаус" (Westinghouse Electric) за доставка на гориво за атомните електроцентрали на компанията, диверсифицирайки по този начин използването на руско гориво. Това съобщи в петък Slovenské Elektrarne, предаде Ройтерс.

Двете атомни електроцентрали в Словакия произвеждат 59% от енергията в страната, като този дял ще расте, тъй като страната финализира два нови блока в Моховце, посочва агенцията.

Slovenske, мажоритарна собственост на Enel и чешката група EPH, досега е използвала единствено гориво от руската TVEL по договор до 2026 г.

"Крайъгълният камък на стратегията за диверсификация на Slovenské Elektrarne е да подкрепя всяка инициатива и сътрудничество, за да имаме портфолио от поне двама доставчика на алтернативно ядрено гориво", се казва още в изявлението на компанията.

Тя посочи, че горивото за нейните реактори тип VVER 440 трябва първо да бъде лицензирано и използването му ще започне около година след този процес.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна