Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продоволствената несигурност от войната на Русия в Украйна води до нестабилност в уязвимите страни

Снимка: БГНЕС

Американска водеща шпионска агенция посочи, че войната на Русия в Украйна е нарушила глобалната продоволствена сигурност и е предизвикала не само по-високи цени, но и политическа нестабилност в някои от най-уязвимите страни в света, предаде CNBC.

Кабинетът на директора на националното разузнаване (Office of the Director of National Intelligence или ODNI), който ръководи 18-те разузнавателни агенции на САЩ, предупреди, че страните, разположени в Африка на юг от Сахара, както и Афганистан, Пакистан, Сирия и Йемен, са особено податливи на политическа нестабилност в резултат на продоволствена несигурност.

"Комбинацията от високи вътрешни цени на храните и исторически нива на държавен дълг в много страни, до голяма степен причинени от разходите и рецесионните ефекти на пандемията Covid-19, отслаби капацитета на страните да отговорят на повишените рискове от продоволствена несигурност", се посочва в доклада на ODNI.

Разузнавателната група също така посочва, че войната е допринесла за "незабавното и бързо покачване на цените на селскостопанските суровини, като торове и гориво".

В некласифицирания доклад от 8 страници, поръчан от Конгреса на САЩ, също така се казва, че руските сили са откраднали приблизително 6 милиона тона украинска пшеница, вероятно за износ. По-рано Кремъл отрече войските му в Украйна да са атакували цивилна инфраструктура и да са участвали в грабежи.

Преди да започне руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г., Киев и Москва формираха почти една четвърт от световния износ на зърно. Двете страни са изнасяли приблизително 34% от световната пшеница, 17% от царевицата и повече от 70% от слънчогледовото масло, според данни, събрани от ООН.

Този износ обаче беше спрян за почти шест месеца, докато представители на Украйна, Русия, ООН и Турция се съгласиха да създадат хуманитарен морски коридор в рамките на Черноморската инициатива за зърно. Сделката, сключена миналия юли, облекчи морската блокада на Русия и отвори отново три важни украински пристанища.

Повече от 1000 кораба, превозващи близо 33 милиона метрични тона селскостопански продукти, напуснаха изтощените от война пристанища на Украйна в продължение на почти година, преди Русия да се оттегли от споразумението през миналия месец.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по-рано този месец, че руският президент Владимир Путин ще се срещне лично с турския президент Реджеп Ердоган, за да обсъдят потенциално връщане към черноморската сделка за зърно. Песков каза, че двамата ще се срещнат "скоро", но отказа да даде точен график за срещата.

Нещо повече, Китай, един от най-стратегическите съюзници на Москва и втората по големина икономика в света, беше безспорният най-голям получател на украински селскостопански продукти по Черноморската инициатива за зърно.

Чжан Цзюн, постоянен представител на Китай в ООН, каза по-рано този месец, че черноморската сделка за зърно е имала "положително въздействие върху поддържането на глобалната продоволствена сигурност" и призова за незабавно възобновяване на износа на украинска селскостопанска продукция, както и на руски торове.

"Китай се надява, че всички заинтересовани страни ще засилят диалога и консултациите и ще се срещнат помежду си", каза Чжан Цзюн по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 3 август, председателствано от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени