Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематичният Евгени Иванов: Олимпийските квалификации са най- тежкото нещо в кариерата на един волейболист

На европейското първенство по волейбол мъжкият ни национален отбор показа различни лица в първите срещи срещу Испания и срещуФинландия, в които записа загуба и победа. Дисекция на представянето на играчите на Пламен Константинов направи неговият някогашен съотборник в националния отбор Евгени Иванов.

„Двата мача са изключително различни. Първият е много тежък за коментиране, защото наистина ние не играхме според мен на обичайното си ниво. Възможностите на нашите момчета са доста по -високи. Може да търсим много причини за това нещо, самите испанци според мен също надскочиха себе си в този мач. Наистина играха с някакви уникални цифри, като съберем всичкото това нещо, всичките тези фактори, затова може би се стигна до тази изненадваща загуба. В крайна сметка загубата е факт, но както и Пламен Константинов коментира преди дни хубаво е, че това беше първата среща и имаме право на поправка. Момчетата направиха тази поправка вчера, въпреки че, вчера не беше лесен мач, финландците бяха изключително освободени. Дадоха всичко, на което са способни. Трудно стигнахме до тази победа с  3:1, но в крайна сметка успяхме да победим. Това, което се вижда като знаци не е добре,  от гледна точка на това, че следващите ни съперници са изключително организирани. Говоря за Украйна, за Словения, също така и Хърватия, която победи Украйна вчера. Така че, ние ще трябва да подобрим играта си, ако искаме да продължим успешно към следващата фаза“, така Евгени Иванов специално за БНР коментира първите два мача на националния ни отбор по волейбол на европейското първенство във Варна.

„Психическото напрежение много влияе на сервиса, защото това е индивидуален елемент. Там трябва да си максимално концентриран, за да можеш да го изпълниш по най -добрия начин и когато си под напрежение, това наистина тежи и намалява възможностите и ужасно много, видяхме на практика как се получава. Наистина имаше моменти, в които дори съвсем леки сервиси, които трябва просто да се прекарват от другата страна, не можеха да стигнат до там. Това го отдавам пак казвам на това, че испанците ни изненадаха, играха много добре. За съжаление мога да отбележа, че и атмосферата в залата страшно много помага, но в един момент, когато нещата се обърнат, когато не вървят в правилната посока, тя започва леко да тежи. Това нещо доведе до толкова много грешки на начален удар“, допълни бившият национал и добави:

„Момчетата трябва да разберат, че всъщност ние сме домакини на това първенство и трябва да се опитват да извличат максимума от това нещо. Трябва да разберат, че те трябва да бъдат максимално освободени. Надяваме се те само да печелят, но дори когато губят, това напрежение не трябва това да ги мачка. Не трябва да ги мачка отговорността, не трябва да ги мачка атмосферата. Това е единственото, което може да се промени на този етап вече, нито технически, нито физически може да се промени нещо. Трябва да се направи всичко възможно по.-опитните да помогнат на по-младите. Опита няма как да го тренираш, него трябва да го придобиеш с време и с игрова практика“

Емблематичният състезател коментира и представянето на женския национален отбор на европейското първенство.

„Момичетата се справих много добре с това седмо място. Трябва да бъдем реалисти. Естествено на всеки му се иска да бъдем сред медалите, но на този етап мисля, че това бяха възможностите на отбора. Момичетата играха много добре, момичетата показаха много характер на моменти, което е хубаво знак. По отношение олимпийската квалификация – олимпийските квалификации са най- тежкото нещо, което може да се случи в кариерата на един волейболист, защото самият принцип на класиране за олимпийски игри е много тежък“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна