Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туркините с първа евротитла във волейбола

Нидерландия заслужи бронзовите медали

Волейболистките на Турция ликуват със златните медали и купата.
Снимка: БТА

Турция спечели титлата на европейското първенство по волейбол за жени в Италия, Германия, Белгия и Естония. Туркините, които са шампионки от Лигата на нациите победиха световния шампион Сърбия с 3:2 (25:27, 25:21, 22:25, 25:22, 15:13) в оспорван финал на първенството в Брюксел. Едва за четвърти път шампионът бе определен в пети сет от 1987 година насам.

Отборът на Турция спечели първата си европейска титла след като бе загубил финалите през 2003-а и 2019-а година. Сръбкините спечелиха шести медал от Евроволей и пети пореден, като те имат на сметката си три златни отличия, три сребърни и две бронзови.

Турция изоставаше на два пъти в двубоя след драматични първи и трети сет, но успяваше да изравни и триумфира с 15:13 в тайбрека.

Натурализираната кубинка Мелиса Варгас демонстрира изключително представяне за състава на Турция при дебютното си участие на европейско първенство и отбеляза впечатляващите 41 точки за победата, а Еда Ердем Дюндар и Зехра Гюнеш завършиха с по 15.

За Сърбия Тияна Бошкович се отличи с 37 точки, а Бианка Буса добави 13.

Нидерландия стигна до бронзовите медали след успех над бившия европейски шампион Италия с 3:0 (25:23, 28:26, 25:20). След 17 поредни победи италианките записаха две последователни загуби и изненадващо останаха извън подиума.

Нидерландките (в оранжево) сломиха тима на Италия.

За състава на Нидерландия бронзът е първи медал от 2017 година и първо бронзово отличие на европейско първенство по волейбол за жени от 1985-а.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна