Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните избори в 10-те общини във Велико Търново: Уравнение с много неизвестни

Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Сложно уравнение с много неизвестни, чието просто решение зависи не само от кандидатите, но и от активността на избирателите на 29 октомври, ще бъдат местните избори в 10-те общини в област Велико Търново. Участието на новите парламентарно представени политически формации и на по-малки парти в ляво и в дясно със сигурност ще промени картината в общинските съвети, но няма да се отрази кардинално върху имената на новите кметове във Великотърновско.

Пет от досегашните общински кметове в областта са от ГЕРБ – във Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец и Свищов. Четирима са кметовете, спечелили мандати с номинации от БСП – в общините Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Сухиндол. Кметът на Стражица е независим.  

До последно политическите формации не обявяват официално кандидатите си. Проблемите на хората си стоят нерешени, коментират великотърновци и обясняват за какъв кандидат за кмет биха гласували: 

„Инфраструктурата на първо място, защото виждаме, че винаги в предизборен момент започва да се решават тези проблеми, което не е вариант за великотърновци, въздухът в града. Движението в града е доста голям проблем. Осветлението. По вторичните улици трябва да има по-нормално придвижване. Бездомни кучета, рециклиране, трафик, замърсеност, презастрояването. Няма кандидат, който да реши тези проблеми. Искам кметът да си върши работата. Доволен съм от сегашния кмет. Велико Търново има нужда от кмет, който да владее контрола в града, защото контролът е изтърван. Бих искала да бъде отговорен и състрадателен с проблемите на ежедневието. С оптимизъм се надявам да се появи такъм кандидат“.  

Община Велико Търново

Седем са, за сега, кандидатите за кмет на Велико Търново. Даниел Панов от ГЕРБ за четвърти мандат ще се бори за кметското място на старопрестолния град. Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ не е извървяла цялата съгласувателна процедура, но в кметската надпревара и като водач на листата в изборите влиза депутатът архитект Йордан Терзийски, който през последните не малко години живее и работи в София. „Възраждане“ издигна главният редактор на областния вестник „Борба“ безпартийният Стилян Найденов, който „взриви“ публичното пространство с идеята си за въздушен градски транспорт във Велико Търново. Колегата му във вестника Михаил Михалев, който е общински председател на БСП, най-вероятно ще е кандидатът на социалистите, но все още се чака одобрение от „Позитано“ 20. Бившият депутат и историк доц. Милен Михов е кандидатът на ВМРО, а като един от акцентите в предизборната му програмата е възстановяване на кметство „Стария град“, за да се изпълни със смисъл и работа статутът, който Велико Търново получи от парламента като историческа и духовна столица на България. Партия „Български възход“ издигна младия адвокат Венцислав Фоти. Колегата му адвокат Момчил Иванов се очаква да е кметската кандидатура на „Има такъв народ“.  

Не всичко е сигурно, коментират избиратели: 

„Трябва всички да очакваме промяна в състава на общинските съветници и аз се надявам да нараснат общинските съветници на БСП, на „Възраждане“. Зависи как ще се съчетаят като отбори. Моите симпатии са за „Възраждане“. Тук трябва да се гледа не само самата партия, тук всичко опира до гласове. Ако „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ не направят някакъв издънки, тези партии биха развалили сглобката, която много отдавна я има в нашия парламент. С провикването на нови играчи ще се получат много по-различни истории. За мен е важна преди всичко личността, после политическата формация. Лошото е, че който и да бъде издигнат, неговата зависимост от политическата формация трябва по възможност да бъде сведена до минимум. Това е възможно само при много смелите кандидати. Хората искат да виждат човек, който има собствено становище по развитието на Велико Търново. Нямам предварителни пристрастия, по-скоро да видим какво искат да направят за града. Не вярвам на обещанията на политиците. Зависи какво обещават. Ако са някои реални неща, които обещават, ще им повярваме, но повечето неща са нереални“. 

Заплетени се очакват и изборите в други общини в областта. В Златарица се чака решение на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на мандата дни преди началото на кампанията на досегашния кмет на БСП Михаил Ганев, заради конфликт на интереси, а в надпреварата се връща дългогодишният кмет на ВМРО юристът Пенчо Чанев, който 4 години беше проверяван от прокуратурата, но обвинението срещу него в принуда отпадна.  

Община Павликени

В Павликени четвъртият мандат на Емануил Манолов от БСП е най-рисков. Проблемите с безводието в голяма част от селата и проектът за милиони евро за завод за каменна вата с изгаряне на колосални количества отпадъци във Върбовка отнемат от доверието към него и ще прелеят значително гласове към евентуалните му опоненти.  

Изненади не са изключени в Горна Оряховица. Промени се очакват и в Лясковец, където управлявалата пет пълни мандата Ивелина Гецова от ГЕРБ се оттегля от кметската надпревара, остава водач на листата и сама посочи наследника си в изборите Антонио Кръстев.  

Очаква се мандатите си да продължат Генчо Генчев в Свищов, който като кандидат на ГЕРБ вече получи подкрепата и на партийните организации на БСП, ДПС и ВМРО, Дилян Млъзев в Елена като кандидат на ГЕРБ, независимият Йордан Цонев в Стражица, който ще бъде подкрепен и от различни политически формации. Пети мандат от раз се очаква да спечели Пламен Чернев от БСП в Сухиндол, а за Георги Чакъров от БСП в Полски Тръмбеш шестият мандат още на първи тур е почти сигурен. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Община Лясковец

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна