Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев се срещна с външния министър на Хърватия Гордан Гърлич Радман

Сътрудничеството на България и Хърватия има ключово значение за стабилността и сигурността на Балканите, беше отбелязано на срещата

Снимка: Прессекретариат на президента

Като държави членки на ЕС и НАТО България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция са се обединили президентът Румен Радев и министърът на външните и европейските работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман, които проведоха среща днес на "Дондуков" 2.

Двамата са изразили задоволство от приятелските двустранни отношения между България и Хърватия, базирани на близките исторически и културни връзки, формирани векове назад, се посочва в съобщение за срещата от прессекретариата на държавния глава.

През последните три години търговският обмен между двете страни се удвои и има потенциал за последващо задълбочаване на икономическото партньорство в сфери от взаимен интерес, е заявил президентът Радев. 

Румен Радев и Гордан Гърлич Радман са откроили доброто партньорство на България и Хърватия както в рамките на ЕС и НАТО, така и по линия на инициативата "Три морета", а обща цел за двете страни се явява пълноправното членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се отбелязва в съобщението.

Гордан Гърлич Радман е изразил подкрепата на Хърватия за приемането на България в Шенген, което би допринесло за борбата с нелегалната миграция в Югоизточна Европа.

Президентът Румен Радев и министър Гордан Гърлич Радман са потвърдили подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна